LSJH teki muutoksia jätteiden nimiin ja maksuihin

0
Uusi vuosi tuo muutoksia lajitteluasemalla vastaanotettavien jätteiden nimiin ja vastaanottomaksuihin.

Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) lajitteluasemalla otetaan vuoden 2024 alusta alkaen vastaan sekajätettä polttokelpoisen jätteen sijasta.

– Jätehuoltolautakunta muutti polttokelpoisen jätteen termin sekajätteeksi jo viime vuoden puolella. Nyt se näkyy myös lajitteluasemilla. Kyse on kuitenkin samasta tutusta materiaalihyödyntämiseen soveltumattomasta jätteestä, joka hyödynnetään Lounavoiman ekovoimalaitoksessa energiaksi, materiaalipäällikkö Marko Kokkonen kertoo.

Lajitteluasemilla on luvassa myös pari muuta nimimuutosta sekä joitakin yksittäisiä pienempiä tarkennuksia jätejakeiden nimissä. Betoni- ja tiilijätettä kutsutaan jatkossa betoni- ja kiviainesjätteeksi. Karkeajäte-termi taas toimii vastaisuudessa otsikkona kolmelle eri jätelajille: pehmustetuille huonekaluille, vanteellisille renkaille ja suurikokoiselle sekajätteelle.

– Betoni- ja kiviainesjäte on nimenä kuvaavampi kuin betoni- ja tiilijäte, sillä jätejakeeseen otetaan betonin ja tiilien lisäksi vastaan muun muassa luonnonkiviä, kiuaskiviä, kivitasoa, soraa ja sepeliä. Jätteiden niputtaminen karkeajätteen alle taas helpottaa asiakkaiden asiointia lajitteluasemilla, kun useamman jätteen voi jättää samalle lavalle, Kokkonen sanoo.

LSJH otti vuoden alusta käyttöön neljä maksuluokkaa jätteen hyödyntämistavan mukaan: materiaalikierrätys, energiahyötykäyttö, koneellista käsittelyä vaativa jäte ja loppusijoitettavat jätteet.

– Muutoksen tavoitteena on selkeyttää hinnastorakennetta, nostaa esille lajitteluasemilla tarjottavat jätteiden kierrätyspalvelut​ sekä kannustaa asukkaita lajittelemaan jätteensä etusijajärjestyksen mukaisesti​, Kokkonen kertoo.

Muutoksen seurauksena joidenkin tuotteiden hinnat nousevat ja joidenkin laskevat. Maksutta vastaanotettavien jätteiden määrä kasvaa, kun keitinrasvaa aletaan vuoden vaihteen jälkeen vastaanottamaan kotitalouksilta maksutta.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän