Lulu ja muut Tuula Amberlan kappaleet ovat kestäneet aikaa

0
Tuula Amberlan ja Ilpo Murtojärven musiikillinen yhteistyö on kestänyt jo 40 vuotta.

Laulaja Tuula Amberla viettää tänä vuonna 40-vuotistaiteilijajuhlaa. Juhlavuoden kunniaksi laulaja on konsertoinut Pienen Jazzorkesterin kanssa.

– Urani alkoi tosin jo vuonna 1982 Liikkuvat lapset -nimisen punkrockyhtyeen laulajana. Mutta suuren yleisön tietoisuuteen nousin vuonna 1984 Lulu -hitin myötä. Samalla alkoi minun ja kitaristi, säveltäjä, sovittaja ja tuottaja Ilpo Murtojärven yhteistyö, joka jatkuu yhä. Konserttikiertue onkin myös meidän yhteisen matkan ja saavutusten juhla, Tuula Amberla tiivisti.

Lulusta tuli kestohitti, mutta sitä ei kukaan muu ole koskaan levyttänyt. Ei vaikka vanhojen hittien uudet tulkinnat ovat viime vuosina olleet hyvin suosittuja.

– Tiedän että monet, erityisesti tyttöbändit, esittävät Lulua. Lulu – lp:n kappaleita on myös käytetty oppimateriaalina mm. Sibelius-Akatemian jazz opiskelijoille. Minulla itselläni ei olisi periaatteessa mitään sitä vastaan että kappaleen levyttäisi joku muukin, pohti Amberla.

Lulu on kappaleena siinä mielessä erikoinen, että sen sanoitus perustuu kuvataiteilijana ja Loimaan shamaanina tunnetuksi tulleen Alpo Jaakolan runoon. Säveltäjä, sanoittaja Jukka Alihanka etsi kappaleelle pitkään sitä oikeaa esittäjää.

– Jukka oli kuullut minun laulavan Liikkuvien lasten keikalla ja hän pyysi kokeilemaan miten jazzsävytteinen Lulu kuulostaisi minun laulamana. Lupasin yrittää, ja kun kaikki studiossa paikalla olleet alkoivat taputtaa lauluni jälkeen, tiesin onnistuneeni, muisteli Tuula Amberla hymyillen.

Tulevan juhlakonsertin ohjelmisto pitää sisällään kaikki Amberlan tunnetuimmat laulut; Lulu, Pienet sanat, Tyttö kampaa märkää tukkaa, Korppi, Auto sammui maantien laitaan, Kuunpoika, ja niin edelleen. Mukana on myös muutama kappale, joita Amberla ei ole koskaan esittänyt livenä.

– Oli itse asiassa hyvin vaikea valita juhlakonsertin kappaleet, sillä olen julkaissut paljon musiikkia ja monet kappaleet ovat minulle hyvin rakkaita. Toki täytyy aina myös miettiä yleisön toiveita siitä mitä he todennäköisesti haluaisivat kuulla.

– Olen ohjelmistokokonaisuuteen todella tyytyväinen. Näin useamman, orkesterin kanssa läpi vedettyjen treenien ja esitysten jälkeen uskallan sanoa, että tulossa on hieno musiikkielämys niin meille muusikoille kuin yleisölle, Amberla totesi.

Sävelen ja sanojen lisäksi jokainen kappale elää Tuula Amberlan mielessä myös tarinana.

– Vuosien karttuessa itse tarinat ovat pysyneet, mutta niihin on tullut oman elämänkokemuksen ja maailman tapahtumien kautta uusia vivahteita. On myös ollut hienoa kuulla kuulijoiden kokemuksia ja tulkintoja kappaleista ja niiden merkityksestä.

– Tosin mihinkään haavekuviin minulla ei ole esiintyessäni varaa unohtua, sillä kappaleet ovat laulullisesti haastavia ja minun on seurattava tarkasti myös muusikoiden tekemistä, totesi Amberla.

Pieni Jazzorkesteri -yhtyeessä soittavat Ilpo Murtojärvi, kitara, Jusu Heinonen , klarinetti ja saksofonit, Vesa Saloranta , kontrabasso ja basso sekä Mikko Maunula , rummut ja laulu.

Lululla oli kolme mieltä – Tuula Amberlan 40-vuotistaiteilijajuhlakiertue jatkuu tammikuun lopulla Turusta. Turun konsertissa vierailevana taiteilijan soittaa Severi Pyysalo . Turun konsertin jälkeen vuorossa on Uusikaupunki, missä juhlakonsertti kuullaan 2. helmikuuta.

– Olen todella iloinen päästessäni esiintymään myös Uudessakaupungissa, myönsi Amberla.

Vehmaalla asuva laulaja tunnetaan Uudessakaupungissa myös pääkirjaston lasten- ja nuorten osaston informaatikkona.

– Olen todella onnekas, että olen voinut yhdistää laulamisen ja työni, sillä rakastan myös kirjastotyötä.

Laulukeikkoja Tuula Amberla tekee eri kokoonpanojen kanssa ympäri vuoden, mutta kysyntää olisi enemmänkin.

– Näin on kuitenkin hyvä. Olen kokenut myös sen ajan, kun elämä oli pelkkää keikalta toiselle ajamista, enkä haluaisi kokea sitä uudelleen.

Uudenkaupungin Crusell-keskuksessa kuultava Lululla oli kolme mieltä – Tuula Amberlan 40-vuotisjuhlakonsertti alkaa kello 19. Konsertissa on väliaika.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän