Maakunnassa eri meininki

0

Presidentinvaalin tulos vaikuttaa yllätyksettömältä. Toiselle kierrokselle nousevat ennakkosuosikit Alexander Stubb sekä Pekka Haavisto.

Vaalitulos on kuitenkin kiinnostava toisesta syystä. Se kertoo paljon mielipideilmastosta. Kun äänestäjät valitsevat presidenttiä, moni ajattelee antavansa äänensä nimenomaan arvojohtajalle. Tästä syystä presidentinvaali on hyvä pulssi siitä, minkälainen mielipideilmasto missäkin on.

Turussa eniten ääniä sai presidenttiehdokas Pekka Haavisto. Hänen kannatuksensa maakunnan pääkaupungissa oli peräti 31,6 prosenttia. Alexander Stubb sai turkulaisten äänistä 27,8 prosenttia ja Jussi Halla-aho 14,9 prosenttia.

Maakunnassa Turun tulokset heittävät kuperkeikkaa. Uudessakaupungissa presidenttiehdokkaista eniten ääniä sai Jussi Halla-aho, 25,7 prosenttia, Alexander Stubbin kannatus oli 24,4 prosenttia ja Pekka Haavisto sai Uudessakaupungissa äänistä 21,1 prosenttia.

Myös Laitilassa Jussi Halla-aho nappasi suurimman äänipotin, peräti 27,3 prosenttia. Kannatus on yllättävänkin suurta, kun Laitila on perinteisesti ollut vahvasti keskustalainen kunta Keskustan kannatus näkyi kuitenkin näissäkin vaaleissa: Olli Rehn sijoittui Laitilassa toiseksi 23,2 prosentin kannatuksella. Kolmanneksi nousi Alexander Stubb (22,6 prosenttia) ja Pekka Haavisto oli Laitilassa vasta neljäs (16,9 prosenttia).

Myös Vehmaalla ja Pyhärannassa Jussi Halla-aho sai eniten ääniä, Taivassalossakin Halla-ahon kannatus oli vahvaa, vaikka eniten ääniä sai Alexander Stubb. Kustavi on ollut perinteisesti vahvasti kokoomuslainen kunta, niin tälläkin kertaa, mutta Halla-aho sai sielläkin 19,2 prosentin kannatuksen.

Vakka-Suomessa on perussuomalaista jytkyä ilmassa, mikä näkyi jo viime vuoden eduskuntavaaleissa. Maakuntatasolla vaalitulokset kertovat polarisaatiosta.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän