Pakkanen kylmettänyt Kuvalan juhlavuoden aloitusta – Satavuotisjuhla on suunnitteilla, mutta ei vielä tiedossa

0
Kuvalan juhlavuosi alkoi pakkasen tekemällä kepposella.

Kuvalassa juhlavuosi on alkanut sikäli kiireisissä merkeissä, että viime viikkojen pakkaskeli on tehnyt kepposia 1850-luvulla rakennettuun rakennukseen. Tilan vesiputket ovat jäätyneet, jonka vuoksi WC-tilat ovat väliaikaisesti pois käytöstä.

Elokuvateatterin yrittäjä Tero Vall ei ole tästä syystä ehtinyt vielä konkreettisesti miettimään juhlavuotta koskevia tapahtumia.

– Työt ovat menneet arkisissa askareissa, jotta saataisiin hommat pyörimään, Vall naurahtaa.

Yrittäjä muistelee ettei vastaavanlaista tapausta ole tapahtunut hänen uransa aikana. Julkaistut näytökset pyörivät kuitenkin normaalisti.

– Toivotaan, että suojakeli auttaisi asiaan ettei tarvitsisi alkaa lattioita avaamaan, hän toivoi.

Kuvalan satavuotisjuhlavuotta on joka tapauksessa tarkoitus juhlia elokuvateatterissa, mutta juhla ja ajankohta on vielä hämärän peitossa. Todennäköisesti juhlaa vietetään jonkun tulevan näytöksen ympärillä eikä esimerkiksi vanhojen elokuvien ympärille rakennetussa juhlanäytöksessä.

– Etukäteen ajattelin Myrskyluodon Maija -elokuvan, joka on varmasti yksi odotetuimpia elokuva, ympärille rakentaa jotain, mutta vielä en tarkkaan osaa sanoa, Vall toteaa.

Myrskyluodon Maijan ensi-ilta on 19. tammikuuta, joten päivä tulee nopeasti. Siksi Vallilla on aikamoinen paine saada WC-tilat kuntoon.

– Sekin on aika pitkä elokuva, joten WC-tiloille tulisi varmasti käyttöä, hän huomauttaa.

Vuoden tulevista elokuvista Vall mainitsee lisäksi hiihtolomien aikoihin julkaistavan Heinähattu, Vilttitossu ja Kana -elokuvan. Etukäteen ei pysty liikaa arvioimaan, mitkä elokuvat menestyvät ja mitkä eivät.

– Viime vuonna esimerkiksi Barbie-elokuva oli tosi suuri yllätys heti ensiesityksistä lähtien. Sitten on myös niitä odotettuja elokuvia, jotka lopulta eivät syystä tai toisesta vedä yleisöä, Vall sanoo.

Kotimaisten menestyvien elokuvien kohdalla Vall näkee, että nykyään elokuvien esitysaika on pidentynyt. Aiemmin uusia elokuvia saattoi käydä ensimmäisen viikon aikana ihmisiä ruuhkaksi asti, minkä jälkeen tahti hiljeni.

– Lapua 1976 ja Kuolleet Lehdet keräsivät viime syksynä tasaisesti katsojia monena viikkona. Ei ollut ruuhkaa, mutta aina oli ihmisiä katsomassa, Vall kertoo.

Vuonna 2005 Kuvalan ostanut Vall havahtuu itse myös elokuvateatterin pitkäikäisyyteen. Kuvalan kaltaisia vanhoja teattereita ei ole Suomessa montaa ja vieläpä samalla paikalla toimineita.

– Sata vuotta on todella pitkä aika ihan missä tahansa mittapuussa. Ei sitä arkipäivinä tule ajateltua, että luotsaa tällaista näin vanhaa teatteria, Vall pohtii.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän