Presidentin pitää osata vastata kiperiin kysymyksiin – Pyhämaan koululaisista muutama voisi pyrkiä itsekin virkaan

0
Pyhämaan koulussa presidenttien tehtäviä pohtivat takana seisovat Saara (vas.), Lumi, Alma ja Venla sekä edessä istuvat Eino, Venla ja Heta.

Pyhämaan koulun 1.- ja 2.-luokkalaiset sekä eskarin oppilaat tietävät oikein hyvin, kuka on Suomen presidentti.

–  Sauli Niinistö , tulee kuin yhdestä suusta.

Aikaisempien presidenttien nimet eivät sitten muistukaan mieleen, mutta voiko heitä siitä syyttää, kun heidän elinaikanaan on ollut yksi ja sama presidentti.

Tarja Halosen nimi on suurimmalle osalle tuttu, Ahtisaari hieman naurattaa. Koivisto ja Kekkonen ovat jo outoja, joten on turha jatkaa listaa.

Mutta mitä se presidentti sitten tekee?

– Kaikenlaista, tietää Saara takapenkistä.

Ilmastojutuista oli ollut koulunkäynninohjaaja Soile Nurmikon kanssa puhetta, muistelivat muutamat oppilaat. Nekin liittyvät presidentin tehtäviin.

Presidentin arveltiin asuvan linnassa, mutta käyvän välillä omassa kodissaan. Linnan juhlat ovatkin lapsille tuttu käsite.

– Presidentti kättelee kaikki, lapset tietävät.

Rehtori Erika Lehtonen huomauttaa, että Pyhämaan koulussa oli suuri uutinen, kun 4.-luokkalaiset Väinö ja Saana osallistuivat lasten itsenäisyyspäiväjuhliin ja pääsivät kättelemään pääministeri Petteri Orpoa .

Osan mielestä oli vähän epäreilua, että vain he pääsivät juhlimaan Suomen itsenäisyyttä.

Lapsilla on alkamassa matematiikan tunti, mutta pitääkö presidentin osata matematiikkaa. Kysymys hieman naurattaa, mutta kyllä sekin on valtion päämiehen ainakin jollain tavalla osattava.

– Kieliä pitää osata aika paljon, Venla arvelee.

– Pitää osata vastata kiperiin kysymyksiin, Lumi tietää.

Kärsivällisyyttä myös presidentiltä odotetaan. Se onkin tärkeää.

Presidentiksi pyrkii yhdeksän ehdokasta. Kaikkien nimet eivät olleet muistissa.

– Ainakin Li Andersson ja joku Sari, Venla aloittaa.

Hän muisti myös Jutan ja Alexanderin. Jussi Halla-ahon vaalivideon oli nähnyt muutama oppilas.

– Olen kaksi kertaa nähnyt sen, Eino ilmoitti.

Opettajat heijastavat kankaalle ehdokkaiden kuvia ja oppilaat kommentoivat, kuka heistä näyttää eniten presidentiltä. Ehkä tyttövaltaisella luokalla on vaikutusta siihen, että Li Andersson, Jutta Urpilainen ja Sari Essayah saavat eniten kannatusta, mutta presidentiksi voisivat päätyä myös Alexander Stubb ja Olli Rehn .

– Ja toi näyttää eniten Sauli Niinistöltä, Venla toteaa Pekka Haavistosta .

Tyttöjen mielestä sillä ei ole merkitystä, onko presidentti mies tai nainen, vaikka Eino kallistui enemmän miespresidentin suuntaan. Se hieman yllätti lapsia, että naispresidenttejä on ollut Suomessa vain yksi.

Presidentin iällä ei tunnu olevan suurta merkitystä lasten mielestä. Li Andersson on suunnilleen oppilaiden vanhempien ikäinen, mutta se ei haittaa. Einolla on ikäkysymykseen paras ja selkeä vastaus.

– Pitää olla yli 18-vuotias. Se on aikuinen, Eino tietää.

Ainakaan satavuotias ei presidentti voisi olla. Yhden oppilaan isomummi on yli 90, joten hänestä ei saada seuraavaa tasavallan presidenttiä.

Saara arveli, että hän voisi hyvin olla presidentti. Muutama muukin käsi nousi ylös pienen pohdinnan jälkeen. Suomen tulevaisuus on siis turvattu.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän