Psykiatria sijoittuu uuteen Kompassisairaalaan

0
Uusi psykiatrinen sairaala näyttää valmistuessaan tältä.

Tyksin psykiatrisen sairaalan nimeksi tulee Tyks Kompassisairaala. Kokemusasiantuntijoista ja alan järjestöjen edustajista koostettu raati valitsi lopullisen voittajan.

Uudisrakennuksen nimikilpailuun saatiin yli 2300 ehdotusta. Kilpailu järjestettiin kaikille avoimena kyselynä verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa 20.9. –31.10.2023.

Tyks Kompassisairaalan projektipäällikkö Pekka Makkonen on ottanut suunnitteluun heti mukaan potilaat ja potilasjärjestöt, mikä on uusi lähestymistapa psykiatrista sairaalaa suunniteltaessa.

– Halusimme potilaat ja potilasjärjestöjä mukaan suunnitteluun alusta loppuun asti, joten oli luonnollista, että he valitsevat sairaalalle lopullisen nimen, Makkonen sanoo.

Sairaalalle haluttiin nimi, joka edustaa uuden ajan psykiatrista hoitoa, kuvastaa avoimuutta, rohkeutta muutosten edessä ja suvaitsevaisuutta. Lisäksi haluttiin saaristoteemainen nimi, joka sopii hyvin yhteen Tyks Majakkasairaalan kanssa.

Kolme vahvinta ehdotusta kävivät Kotimaisten kielten keskuksessa (Kotuksessa) arviossa. Tällä haluttiin varmistaa nimen oikeakielisyys. Kokemusasiantuntijoiden ja järjestöjen raati äänesti nimen kolmen ehdokkaan joukosta.

Äänestykseen osallistui seuraavat yhdistykset: Lounais-Suomen Syli ry, Salmi ry, Varsinais-Suomen mielenterveysomaiset – FinFami ry, Salon klubitalo, Varsinais-Suomen muistiyhdistys ry, Varsinais-Suomen Al-Anon vertaistuki, Varsinais-Suomen AA Nimettömät alkoholistit, ITU Turun Mielenterveysyhdistys, Fingerroosin säätiö ja Varhan kokemusasiantuntijat.

Toiselle sijalle tuli Tyks Horisonttisairaala ja kolmannelle sijalle Tyks Purjesairaala.

Tyks Kompassisairaalan ensimmäinen osa valmistuu elokuun lopussa 2024 ja toiminta alkaa uudessa rakennuksessa marraskuussa 2024. Sairaalan 2. vaiheen rakentamispäätös on tarkoitus viedä hyvinvointialueen valtuustoon ennen syksyä 2024.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän