Reipasta menoa painikoulussa

0
Martti Mäki-Hakola ohjaa painikoululaisten treenejä.

Saarniston painisalissa käy vilske, kun kymmenkunta poikaa hakee alkulämpöjä polttopallopelistä. Pian on alkamassa Uudenkaupungin Urheilijoiden painikoulu.

– Painikoulussa on tärkeintä, että liikutaan monipuolisesti; hypitään, venytellään ja pelataan pallopelejä. Itse painin harjoitteluun käytetään treeniajasta noin kolmasosa. Kun osallistujien taidot karttuvat, niin painin määrä luonnollisesti kasvaa, selvitti UU:n painikoulun vetäjä Martti Mäki-Hakola.

Myös paini itsessään on erittäin monipuolinen laji. Se kehittää hyvää tasapainoa, kehonhallintaa, ketteryyttä, voimaa, nopeaa reaktiokykyä ja henkistä kestävyyttä.

– Monipuolisena lajina paini antaakin hyvät eväät lajiin kuin lajiin. Monet urheilijat käyttävät painia tukilajina, itse olen esimerkiksi vetänyt painitreenejä jääkiekkoilijoille, kertoi Mäki-Hakola.

Painin etu on myös matala aloituskynnys. Harjoituksiin ei tarvita erityisiä varusteita, verkkarit ja t-paita riittävät. Painikoululaiset saavat käyttää joko sukkia tai sisäpelitossuja.

– Vasta sitten kun pääsee lajissa pidemmälle, hankitaan painitossut ja -trikoot, mutta alkuun tosiaan pääsee tavallisilla sisäliikuntavaatteilla. Myös kausimaksun olemme sovittaneet mahdollisimman alhaiseksi. Syyskauden ajan painikoulu oli ilmainen, mutta näin kevätkaudella joudumme ottamaan siitä maksun, koska meidän on maksettava tilasta salivuokra kaupungille, selvitti Mäki-Hakola.

Martti Mäki-Hakola on itse paininut nuoresta pojasta lähtien ja kilpaillut lajissa menestyksekkäästi. Valmennusuraa on takana jo vuosikymmeniä.

– Valmentaminen on minulle harrastus. Mukavaahan tämä on, kun painikouluun tulee näitä innokkaita harrastajia, totesi Mäki-Hakola viitaten painisalissa vilistäviin kavereihin.

Tällä kertaa painikoulun osallistujat ovat kaikki olleet ala-asteikäisiä poikia. Mutta painin pariin ovat tervetulleita kaikki.

– Joinakin vuosina meillä on ollut painikoulussa mukana useampikin tyttö. Onhan painin MM-kultaa voittanut Petra Olli mitä parhain esikuva niin tytöille kuin pojille, muistutti Mäki-Hakola.

UU:n painijaostossa on mukana muutama vanhempi, painia kilpailumielessä harrastava henkilö.

– Näiden nuorten painikoululaisten kanssa voidaan ehkä keväämmällä käydä Turussa aloittelijoiden painikisoissa, jos innostusta riittää, Mäki-Hakola pohti.

Vaikka paini on kontaktilaji, on siinä vastustajan vahingoittaminen kiellettyä ja vastustajan kunnioittamista opetetaan harrastuksen alusta alkaen.

– Pitää myös olla näitä harrastuksia, missä lapset ja nuoret saavat purkaa energiaansa valvotusti, pohti työuransa poliisina tehnyt Martti Mäki-Hakola.

Painikoulu kokoontuu tiistaisin Saarniston koululla. Uudet lajista kiinnostuneet harrastajat ovat tervetulleita mukaan UU painin toimintaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän