Sähkösavukkeen käyttö on lisääntynyt

0
Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Jennika Salonen esittelee perinteisiä valistuslehtisiä, joita voidaan jakaa nuorille.

Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan Uudessakaupungissa nuoret käyttävät tupakkatuotteita valtakunnallista keskiarvoa enemmän. Huolestuttavin muutos on sähkösavukkeen eli vapen käytön yleistymisessä.

Sähkösavukkeiden pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta vaarattomia ne eivät ole. Nikotiinin lisäksi vapet sisältävät syöpää aiheuttavia yhdisteitä, ja raskasmetalleja, kuten nikkeliä ja lyijyä. Laillisten sähkösavukkeiden nikotiinimäärä on laissa säädetty, joka on enintään 20 milligrammaa millilitrassa. Markkinoiden laittomat vapet taas voivat sisältää jopa yli puolet enemmän nikotiinia.

– Nuoret ovat keskustelleet sähkösavukkeista avoimesti jo aiemmin, joten sinänsä tulos ei tullut yllätyksenä. Tulos on silti huolestuttava, sanoo ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Jennika Salonen .

Uudessakaupungissa 4.–5.-luokkalaisista melkein 11 prosenttia on käyttänyt sähkösavuketta ainakin kerran, valtakunnallisen keskiarvon ollessa alle viisi prosenttia.

Nikotiini synnyttää herkästi riippuvuutta, rasittaa sydäntä ja aiheuttaa levottomuutta. Vahva nikotiinipitoisuus taas voi aiheuttaa nikotiinimyrkytyksen.

– Nuori ei välttämättä itsekään tiedä, mitä vape sisältää, eli onko siinä nikotiinia ja kuinka paljon sitä on, Salonen pohtii.

Nuorisopalveluissa on huomattu, että sähkösavukkeen käyttöä on helpompi piilottaa. Päihdekasvatus on olennainen osa nuorisopalvelujen toimintaa ja vapen käyttöön puututaan, jos sitä havaitaan. Salonen kuitenkin muistuttaa, että kaikkien yhteistyötä tarvitaan, sillä vapaa-ajan kenttä on niin laaja.

– Kasvatusvastuu on erityisesti vanhemmilla, joten heidän tulisi olla tarkkana missä nuori liikkuu, mihin nuori käyttää rahansa ja mitä puhelimella tehdään, Salonen huomauttaa.

Sähkösavukkeen käytön yleistyminen näkyy myös kouluissa. Salosen tavoin huoltajien vastuuta peräänkuuluttaa opetustoimenjohtaja Arja Kitola .

– Meillä on työkalupakissa monenlaisia keinoja ehkäistä käyttöä kouluissa, mutta koulu ei yksin kasvata. Valvonta ja huoltajayhteistyö ovat avainasemassa, Kitola kiteyttää.

Kitola pohtii, että suhtautuminen sähkösavukkeisiin saattaa olla muita tupakkatuotteita sallivampi. Jos vanhemmat sallivat käytön, se vaikuttaa myös nuorten asenteisiin. Vapea ei myöskään aina tunnisteta helposti.

– Ammattilaisetkaan eivät välttämättä tunnista, miltä sähkösavuke näyttää. Tästä on pitänyt keskustella koulun aikuisten kesken, jotta välineet tunnistetaan, kertoo Kitola.

Kouluissa ongelma näyttäytyy vessoissa vapettamisena. Kalannin koulun rehtori Johanna Kivistö kertoo, että syksyn aikana ilmiö on voimakkaasti lisääntynyt yläkoulussa.

– Välitunneilla nuoret menevät vessoihin vapettamaan. Sen tunnistaa hyvin hajusta, Kivistö sanoo.

Kalannin koulussa on lisätty valvontaa. Muita keinoja ovat valvonnan lisäksi valistus, huoltajayhteistyö ja tavaroiden tarkastus, jos on epäily sähkösavukkeen käytöstä.

– Joitakin välineitä on ratsiassa jäänyt kiinni, mutta koulun tehtävä ei ole rangaista vaan saada nuoret tajuamaan, ettei vapettaminen kannata.

Kivistö on tyytyväinen huoltajien kanssa tehtyyn yhteistyöhön.

– Nimenomaan tässä asiassa yhteistyö on ollut toimivaa. Mutta ovatko huoltajat välttämättä tietoisia, kuinka iso ilmiö on, Kivistö pohtii.

Myös Uudenkaupungin yhtenäiskoulussa vapettamisen lisääntyminen näkyi alkusyksystä.

– Laitteita takavarikoitiin ennen syyslomaa, mutta nyt tilanne on hallitumpi, kertoo yhtenäiskoulun apulaisrehtori Virve Pihlava-Lahtinen .

Valvontaa tehostettiin tiettyinä päivinä ja se on tuntunut toimivan. Myös yhtenäiskoulussa ensisijaisesti ollaan yhteydessä huoltajiin ja keskustellaan nuoren kanssa, jos laitteita on löytynyt nuoren hallusta. Lisäksi yhtenäiskoulu teetti 7.–9.-luokkalaisille oman kyselyn kouluterveyskyselyn pohjalta. Kyselyn perusteella nuoret kokivat valvonnan toimivan vapettamisen ehkäisyssä.

– Haluamme opettaa nuorille terveellisiä elämäntapoja. Haluamme, että heistä kasvaa terveitä aikuisia, jotka arvostavat omaa kehoaan.

Yhtenäiskoulussakin vapetus on näkynyt vain yläkoulun puolella, joten alakouluikäisten vapekokeilut tapahtuvat todennäköisemmin vapaa-ajalla. Tänä syksynä yhtenäiskoulussa pidetyillä rehtoritunneilla on puhuttu sähkösavukkeiden haitoista yläkoululaisten lisäksi 5.–6.-luokkalaisille.

– Minulle saakka ei kuitenkaan ole tullut tietoon, että alakouluikäiset olisivat koulupäivien aikana vapettaneet, Pihlava-Lahtinen sanoo.

Sanni Artiola

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän