Seija-Riitta, 59, jäi autotehtaalta työttömäksi – Sitten eteen tuli onnenpotku

0
Seija-Riitta Hänninen tekee töitä palvelutiskillä, kassassa ja hyllyjen välissä. - Työ on hyvin vaihtelevaa, hän kehuu.

Vuosi sitten huhtikuussa Seija-Riitta Hänninen oli hämillään. Hän oli juuri saanut autotehtaalta irtisanomisilmoituksen. 9,5 vuoden työputki autotehtaalla oli päättynyt.

Nyt Vakka-Suomenkadun S-marketissa hymyilee tyytyväinen nainen.

– Minulle soitettiin joulun alla. Sain joululahjaksi työpaikan, hän iloitsee.

– Tässä ympyrä sulkeutuu. Ensimmäinen työpaikkani oli kaupassa Koulukadulla ja nyt olen taas töissä kaupassa.

Välissä on ollut vuosien työura media-alan myynnissä ja autotehtaalla, josta 59-vuotias Seija-Riitta Hänninen kuvitteli jäävänsä eläkkeelle.

Kun sitten kävi kuten kävi, kaupan ala alkoi jälleen kiinnostaa.

Hännisellä on S-marketissa 30 tunnin työviikko. Lisätuntejakin voi tehdä, niitä tulee aina välillä tarjolle.

– Minun työaikani on aamukuuden ja kello 22:n välillä. Työ on hyvin monipuolista. On palvelutiskivuoroja ja kassavuoroja. Välillä olen hyllyttämässä. Tämä vaihtelevuus on kivaa. Kun on istunut päivän kassalla, seuraavana päivänä saa liikettä hyllyttäessä.

Kaikkein parasta Hännisen mielestä ovat asiakkaat ja työkaverit. Kaupassa on hyvä työilmapiiri, työkavereitten kanssa nauretaan paljon.

– Huumori on erilaista kuin autotehtaalla, joka on miesvaltainen työpaikka, hän vertaa.

Hännistä ei silti harmita, ettei hän jäänyt aikanaan nuorena kaupan alalle. Myyjän palkka oli siihen aikaan heikko, eikä ala tarjonnut sellaisia mahdollisuuksia kuin nyt.

– Kaupan alalla on nyt valtavasti koulutusmahdollisuuksia.

Hänninen aloitti työt kaupassa joulukuun loppupuolella. Ensimmäiset viikot ovat tuoneet eteen paljon uutta ja opiskeltavaa.

– On ollut yllättävää, kuinka paljon on lakeja ja säännöksiä, joita pitää noudattaa. Parhaillaan opiskelen Veikkauksen uusia ohjeita, hän hymyilee.

– Tässähän aivan nuortuu, kun on uuden edessä.

Hänninen pitää vakinaista työpaikkaa hänen iässään varsinaisena onnenpotkuna.

– Ei voi sanoa, että potkut oli onnenpotku, mutta voi sanoa, että potkujen jälkeen sain onnenpotkun, hän nauraa.

Autotehtaalla käyty jälleen yhdet muutosneuvottelut

Valmet Automotive aloitti viimeisimmät muutosneuvottelut marraskuussa ja neuvottelut päättyivät tammikuun puolivälissä. Neuvotteluissa todettiin jälleen 115 henkilön vähennystarve. Tällä kertaa vähennykset kohdistuvat toimihenkilöihin.

Toimihenkilöitä irtisanotaan 20 ja vajaalle sadalle on tulossa lomautuksia. Näitä aletaan toteuttaa tammi-helmikuun vaihteessa, eli toimihenkilöt saavat tällä viikolla tiedon omasta työtilanteestaan.

Muutosneuvottelujen taustalla on markkinatilanteesta johtuva autojen sopimusvalmistuspalveluiden kysynnän lasku, mikä on johtanut ennusteita alempaan uusin asiakkuusprojektien määrään.

Autotehtaalla on tämän myötä noin 1200 Valmet Automotiven työntekijää.

Näin Seija-Riitta työllistyi

Ensimmäisinä työttömyyspäivinä Seija-Riitta Hänninen päivitti LinkedIn sekä muut some-tilinsä sekä cv:n kuntoon. Keväällä hän haki muutamaan työpaikkaan, mutta ei tullut valituksi.

Syksyllä Seija-Riitta haki TE-toimiston kautta Rasekon Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen -työllisyyskoulutukseen. Hän pääsi koulutuksesta kauppaan harjoitteluun ja se johti nyt myös työllistymiseen.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän