Seurakuntia voi elvyttää menestyksekkäästi–Kirkkoherra Juhana Markkula innostui sapattivapaalla Englannin anglikaanisen kirkon esimerkeistä

0
Kirkkoherra Juhana Markkula nauttii pöytätenniksestä, mutta pallottelee mielellään myös uusia ideoita.

Vakka-Suomessa kahdella seurakunnalla on haasteita tulla toimeen omillaan. Tuomiokapitulin selvitysmies on tästä syystä esittänyt raportissaan, että Vehmaan ja Pyhärannan seurakunnat liitettäisiin Uudenkaupungin seurakuntaan.

Juuri ennen tämän raportin julkistamista Uudenkaupungin seurakunnan kirkkoherra Juhana Markkula palasi sapattivapaalta, jonka aikana hän tutustui puolisonsa, kappalainen Saara Markkulan kanssa Englannin anglikaanisen kirkkoon, miten siellä on elvytetty menestyksekkäästi vaikeuksissa olleita seurakuntia.

– Kävimme vaimoni Saaran kanssa tutustumassa useaan seurakuntaan Bristolissa, Lontoossa ja Brightonissa. Lisäksi osallistuimme Lontoossa Alfa-kurssien perustamisesta tunnetussa Holy Trinity Brompton (HTB) seurakunnassa Alfa-työn konferenssiin, jossa oli reilut sata osallistujaa 17 eri maasta. Valmistelimme myös oman seurakuntamme henkilöstön opintomatkaa Lontooseen.

Yksi esimerkki Englannista seurakunnan elvytyksestä on St. Peter´s Church.

– Brightonissa harkittiin kaupungin keskustassa olevan anglikaanisen St. Peter’s Churchin sulkemista. Kirkko on kooltaan suuri ja paikalliset kutsuvat sitä epävirallisesti katedraaliksi. Seurakunnan varat olivat vähissä eikä kirkon remonttiin riittänyt resursseja. Hiippakunnan ja seurakunnan johto olivat sen kannalla, että seurakunnan toiminta täytyy ajaa alas ja kirkkorakennus laittaa myyntiin, Markkula kertoo.

Kun HTB:n johto kuuli kirkkoa uhkaavasta sulkemisesta, he ehdottivat piispalle, että heidän tiiminsä lähtisi kehittämään seurakuntaa. Hiippakunta päätyi vuokraamaan kirkon HTB:lle yhdellä punnalla 125 vuodeksi.

– HTB lähti vetämään seurakunnan elvyttämistä noin 30 seurakuntalaisen tiimin kanssa vuonna 2009, Markkula kertoo.

St. Peter´s Church:n rakennusta on kehitetty, seurakunta on kasvanut ja lähettänyt edelleen tiimejä auttamaan lukuisia muita seurakuntia. Markkulat kävivät paikan päällä tutustumassa, miltä St. Peter´sin seurakunnan toiminta näytti.

Jumalanpalveluksissa oli moderni ote.

– Illan jumalanpalveluksessa musiikista vastasi laadukas ylistysbändi, saarna oli erinomainen ja tunnelma rento, diakoniaprojektia esiteltiin videolla, Markkula kuvailee.

Brighton on yliopistokaupunki. Syyskauden alkajaisiksi uudet opiskelijat huomioitiin pitsatarjoilulla jumalanpalveluksen jälkeen.

HTB on soveltanut St. Peter´sin elvyttämisessä toimineita periaatteita menestyksekkäästi jo yli 130 seurakunnassa.

Juhana ja Saara Markkulaa kiinnosti erityisesti, miten toiminta seurakunnissa oli muuttunut.

– Seurakuntalaisten toiminnan osuus oli suuri. Tilaisuuksissa ei aina edes tiennyt, kuka on seurakunnan palkallinen työntekijä ja kuka ei.

– Seurakuntien toimintakulttuurissa hahmottui kolme painopistettä ikään kuin kolmion kärkinä. Oli fokus ylöspäin, mikä näkyi jumalanpalvelusten painottamisena. Seurakunnan sisäisenä fokuksena oli seurakuntalaisten henkilökohtaisen kasvun tukeminen ja yhteisön vahvistaminen erilaisen pienryhmätoiminnan keinoin. Ulospäin painotettiin suunnitelmallista tavoittavaa työotetta.

Markkulaa esimerkit innostivat. Hän suunnittelee aiheesta nyt pientä tutkielmaa osana ylempää pastoraalitutkintoa.

– Englannissa luovuttiin kirkollisverosta 1990-luvulla. Tämä selittää osaltaan seurakuntien kehitystä, Markkula toteaa.

– Taloudelliset resurssit ovat pienemmät. Kirkkojakin on jouduttu myymään ja kiinteistöjä ylipäätään on vähemmän. Palkallisen työvoiman määrä on pienempi kuin meillä Suomessa, Markkula vertaa.

Sitä johtopäätöstä Markkulan mukaan ei kuitenkaan pidä tehdä, että kaikki Englannin kirkon esimerkit toimisivat sellaisenaan täällä seurakunnissa.

– Jokainen seurakunta on itse paras asiantuntija sovittamaan toimintansa omaan maastoonsa. Tätä ”sovittamistyötä” mekin nyt teemme, kun pohdimme työyhteisömme kanssa, miten hyödynnämme Lontoon opintomatkan antia täällä Ugissa, hän muistuttaa.

Saara ja Juhana Markkula kertovat Iso-Britannian matkan ja henkilökunnan Lontoon matkan terveisiä seurakuntakeskuksella torstaina 8.2. kello 18.

Väisäsen teosten kohtalo yhä avoin

Teija Uitto

Kirkkoneuvosto ei ole ottanut kantaa Hannu Väisäsen teosten kohtaloon sen puolen vuoden aikana, kun kirkkoherra Juhana Markkula on ollut sapattivapaalla. Teosten kohtalo on siis yhä avoin.

– Muutoksenhaku on käsitelty ja todettu, että päätöksenteko oli juridisesti kunnossa. Näin jälkikäteen ajatellen taustavalmistelu olisi kuitenkin voinut olla parempaa, kun asiasta nousi niin suuri kohu, Markkula toteaa.

Hän ei osaa vielä sanoa, miten asiassa edetään.

– Selvittelemme asiaa kaikessa rauhassa.

Kirkkoherra muistuttaa, että seurakunnassa joudutaan pohtimaan nyt hieman isompaa vyyhtiä.

– Tuomiokapitulin selvitysmiehen raportti Vehmaan ja Pyhärannan seurakunnista tuli vähän yllättäen. Ehkä tuomiokapitulin helmikuisen kokouksen jälkeen olemme tässä asiassa viisaampia, hän viittaa selvitysmiehen raporttiin, jonka mukaan Vehmaan ja Pyhärannan seurakunnilla ei ole taloudellisia eikä toiminnallisia edellytyksiä jatkaa itsenäisinä seurakuntina, joten ne tulisi liittää Uudenkaupungin seurakuntaan.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän