Ugin seurakuntaan esitetään useita liitoksia – Selvittäjän mukaan edessä on Vehmaan, Pyhärannan ja ehkä myös Kustavin ja Taivassalon liittäminen

0
Uudenkaupungin seurakuntaan esitetään useiden pienempien seurakuntien liittämistä.

Selvityksen mukaan Vehmaan ja Pyhärannan seurakunnilla ei ole taloudellisia eikä toiminnallisia edellytyksiä jatkaa itsenäisinä seurakuntina, joten ne tulisi liittää Uudenkaupungin seurakuntaan.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli antoi viime vuoden syyskuussa talousjohtaja, organisaatiokonsultti Keijo Haaviston tehtäväksi toimia selvittäjänä ja laatia esiselvitys koskien Kustavin, Pyhärannan, Taivassalon ja Vehmaan seurakuntien seurakuntarakenteiden kehittämistä. Toimeksiannon taustalla ovat seurakuntien pitkään jatkuneet toiminnalliset ja taloudelliset haasteet.

Selvittäjän tehtävänä oli laatia arvio seurakuntien talouden tilasta seurakunnallinen toiminta ja henkilöstö huomioiden, kartoittaa mahdolliset liitosseurakunnat sekä laatia esiselvityksen pohjalta esitys mahdollisista liitossuunnista ja liitosaikataulusta.

Esiselvityksen mukaan Vehmaan ja Pyhärannan seurakunnilla ei ole taloudellisia eikä toiminnallisia edellytyksiä jatkaa itsenäisinä seurakuntina. Selvittäjä esittää, että molemmat seurakunnat liitettäisiin Uudenkaupungin seurakuntaan vuoden 2025 alusta.

Kustavin ja Taivassalon seurakuntien rakenteiden osalta selvittäjällä ei ole yksiselitteistä suositusta. Hän kuitenkin katsoo, että seurakuntaliitokset tulevat ajankohtaisiksi viimeistään tämän vuosikymmenen lopussa. Todennäköisin liitossuunta olisi Uudenkaupungin seurakunta, josta syystä selvittäjän mukaan tulisi vakavasti harkita, pitäisikö liitos toteuttaa samanaikaisesti Pyhärannan ja Vehmaan liitoksen kanssa.

Aloitteen seurakuntaliitoksesta voi tehdä seurakunnan kirkkovaltuusto sekä tuomiokapituli tai piispa. Tuomiokapituli käsittelee esiselvitystä seuraavan kerran istunnossaan helmikuussa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän