Ugissa keskimääräinen vuosivuokratulo runsaat 2 500 euroa

0

Vuonna 2022 suomalaiset saivat vuokratuloja yhteensä lähes kaksi miljardia euroa. Vuokratuloja sai noin 367 000 henkilöä. Uudessakaupungissa vuokranantajien keskimääräinen vuosivuokratulo oli 2 589 euroa. Yhteensä vuokratulojen saajia Uudessakaupungissa oli vajaa tuhat henkeä.

Ikäluokista vuokratulojen saaminen oli koko maassa tavallisinta 50–59-vuotiaisissa, joista noin joka kymmenes sai vuonna 2022 vuokratuloa.

Eniten ansio- ja pääomatuloja tienanneet saivat myös vuokratuloja huomattavasti muita tuloluokkia enemmän. Yli 200 000 euroa vuodessa tienaavista 39 prosenttia sai lisäksi viime vuonna vuokratuloa keskiarvon ollessa reilut 30 000 euroa.

Monet vuokranantajat käyttävät nykyään vuokratulojensa hallinnointiin asiaan erikoistunutta yritystä tai alustaoperaattoria. Näille yrityksille ja alustoille kertyy tietoa asiakkaiden vuokratuloista ja niihin kohdistuvista vähennyksistä.

Verohallinto avaa tammikuussa uuden rajapinnan, jonka kautta vuokratuloja hallinnoiva yritys tai alusta voi ilmoittaa vuokratulojen sekä niihin kohdistuvien vähennysten tiedot henkilöasiakkaan puolesta Verohallinnolle.

– Asiakkaan ei tällöin tarvitse itse kerätä muualle talteen tietoja vuokratuloista ja vähennyksistä ja naputella niitä OmaVeroon, vaan tiedot siirtyvät vuokratuloja hallinnoivasta järjestelmästä suoraan Verohallinnon järjestelmään, Verohallinnon rajapintakehitystä koordinoiva Mika Hyyrynen.

Uuden rajapinnan kautta voi ilmoittaa aina kuluvan vuoden vuokratuloja ja niihin kohdistuvia vähennyksiä, eli rajapinnan auetessa jo vuoden 2024 tietoja. Rajapinnan kautta ilmoitetut tiedot näkyvät asiakkaan tiedoissa OmaVerossa.

Vuokratuloista voi maksaa veroja verovuoden aikana kahdella tavalla: vuokratulot voidaan huomioida asiakkaan veroprosentissa tai asiakas voi maksaa tuloista ennakkoveroa.

Kun Verohallinto saa rajapinnan kautta reaaliaikaisesti tiedon asiakkaan saamista vuokratuloista, se voi ehdottaa asiakkaalle ennakkoverojen nostoa tai laskua. Näin asiakas maksaa oikean määrän veroja jo verovuoden aikana eikä hänelle tule jäännösveroja tai palautusta.

Jos asiakas haluaa muuttaa ennakkoverojen määrän Verohallinnon ehdotuksen mukaisesti, hän voi hyväksyä ehdotuksen OmaVerossa. Asiakas myös itse hakea muutosta ennakkoveroon kuten ennenkin. Vuokratulojen tiedot siirtyvät myös automaattisesti asiakkaan kyseisen verovuoden esitäytetylle veroilmoitukselle seuraavana keväänä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän