Uudessa kirkossa mahdollisuus omaehtoiseen hiljentymiseen – Torstaisin on avoimet ovet kahden tunnin ajan

0
Seurakuntamestari Ville Virolaisen mukaan Uudessa kirkossa torstaisin järjestettävä avoimet ovet -hiljentymishetki on pitkään ollut toiveissa.

Uudenkaupungin Uuteen kirkkoon avataan ovet ensi torstaista lähtien omaehtoista hiljentymistä varten. Vapaaehtoisten seurakuntalaisten voimin toteutettava hetki järjestetään joka torstai ainakin toukokuuhun asti kahden tunnin aikana kello 16–18.

Ideaa ovat työstäneet seurakuntamestari Ville Virolainen apunaan seurakuntapastori Heli Nurmi. Virolainen muistelee, ettei oman uransa aikana ole Uudessakaupungissa järjestetty vastaavaa vapaaehtoisten mahdollistamaa kokeilua, joka olisi ollut näin pitkäjänteinen.

– Vuosien saatossa tämäntapaisesta on ollut useamminkin puhetta, mutta se on jäänyt toteutusta vaille. Nyt koimme, että aika olisi kypsä tällaiseen, mistä kertoo myös vapaaehtoisten aktiivisuus ideaa kohtaan, Virolainen taustoittaa.

Kirkko on tarkoitus olla avoinna omaehtoista hiljentymistä varten kaikille niille, jotka haluavat tulla rauhoittumaan kirkkoon. Kirkon kuoriosan rukousalttarin luona on mahdollisuus sytyttää myös rukouskynttilä.

Kahden tunnin aikana kirkossa ei muuta ohjelmaa tapahdu ja vapaaehtoiset päivystäjät toimivat vastuuhenkilöinä.

– Kanttorit voivat toisinaan soittaa urkumusiikkia, mikäli heillä on siihen aikaan harjoituksia, mutta vierailijat sitä tuskin laittavat pahakseen, Virolainen mainitsee.

Toiveita avoimista ovista on välillä tullut myös seurakuntalaisten suunnalta. Suomessa ja Uudenkaupungin lähialueilla, kuten Raumalla ja Turussa, on kirkkoja, jotka ovat talvikausina jonkun ajan viikossa auki vapaaehtoisvoimin.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtakunnallinen strategia ”Ovet auki” on ollut tässä Uudenkaupungin seurakunnalle yhtenä innoittajana.

– Kirkko halutaan pitää vertauskuvallisesti, mutta myös konkreettisesti auki. Seurakunnan omaa strategiaa on työstetty kirkon valtakunnallisen strategian pohjalta, Virolainen kertoo.

Vapaaehtoisia seurakuntalaisia, jotka pareittain päivystävät kahden tunnin ajan kirkossa, on 14 ilmoittautunut, mutta Virolaisen mukaan lisää mahtuu ja hänelle voi ilmoittautua, jos haluaa liittyä mukaan.

Heidän kokemuksiaan seurakunta haluaa kuulla talven mittaan. Jos vapaaehtoisten määrä kasvaa, on mahdollista, että kirkon ovet olisivat auki viikon aikana useamminkin kuin kerran.

– Ajatuksena olisi järjestää näiden vakiokertojen lisäksi jotain pop up -tapahtumia, esimerkiksi pääsiäisen aikoihin. Samojen vapaaehtoisten voimin nämäkin tapahtumat olisivat mahdollisia, Virolainen pohtii tulevaisuuden ohjelmaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän