Vaalijännitystä ilmassa

0

Presidentinvaalien ennakkoäänestys alkoi keskiviikkona. Kuten viime kunta- ja aluevaaleissa, ennakkoäänestys Uudessakaupungissa järjestetään jälleen etätyötila Messissä torin laidalla. Lisäksi äänestysbussi kiertää lauantaina ja sunnuntaina kantakaupungin ulkopuolisissa taajamissa.

Varsinainen vaalipäivä on 28.1 tammikuuta.

Vaalikyselyiden perusteella todennäköistä on, että uutta presidenttiä ei valita vielä tammikuussa, vaan vaalit etenevät toiselle kierrokselle. Toisen vaalin ennakkoäänestys alkaa 31.1. ja vaalipäivä on 11.2. Viimeistään tuon helmikuisen sunnuntain iltana selviää, kenestä tulee Suomen seuraava presidentti.

Vaalit ovat hyvin mielenkiintoiset. Joulukuun kannatusmittauksissa erottui kärkikaksikkona kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen ehdokas Pekka Haavisto. Tuoreimmasta kannatusmittauksesta on kuitenkin jo reilu kuukausi, joten tilanne on voinut muuttua. Sen jälkeen presidenttiehdokkaat ovat kiertäneet ahkerasti Suomea.

Ehdokkaiden kampanjointi on varmasti vaikuttanut mielipideilmastoon. Lisäksi joulukuussa mittauksiin vastanneista noin kymmenen prosenttia ei tiennyt, ketä aikoo äänestää.

Presidenttiehdokkaita on nähty myös Vakka-Suomessa. SDP:n ehdokas Jutta Urpilainen vieraili Uudessakaupungissa maanantaina. Keskustan ja valitsijayhdistyksen ehdokas Olli Rehn piti vaalijuhlat Laitilassa viime viikolla. Suomen turvattu tulevaisuus ry:n ehdokas Mika Aaltola esittäytyi Laitilassa jo lokakuussa.

Myös media on esitellyt ehdokkaita paljon, joten jokaisella vaaleista kiinnostuneella suomalaisella on jo varmasti käsitys siitä, minkälaisia ehdokkaat ovat. Se ei silti ole tae siitä, että äänestäjät lähtisivät vaaliuurnille. Vuoden 2018 presidentinvaalien äänestysprosentti oli 69,9. Vuosi vuodelta äänestysaktiivisuus on vähentynyt. Vuonna 1994 presidentinvaalissa äänesti vielä 82,2 prosenttia äänioikeutetuista.

Toivottavasti presidenttiehdokkaiden tasaväkinen kilvoittelu saa nyt äänestäjät liikkeelle.

Teija Uitto

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän