Vakka-Suomi ei erotu hyvässä tai pahassa – Yrittäjien tulevaisuudennäkymissä voi halutessaan nähdä valonpilkahduksen

0
Varsinais-Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter esitteli maakuntaennusteen tuloksia tiedotusvälineille.

Yrittäjien näkymiä tälle vuodelle ei oikein voi luonnehtia toiveikkaiksi, mutta halutessaan Lounais-Suomen Osuuspankin ja Varsinais-Suomen yrittäjien yhteistyönä teettämässä maakuntaennusteessa voi nähdä pienen pieniä valonpisaroita. Viime vuonna maakuntaennusteen näkymät olivat mittaushistorian synkimmät, ja tuosta alhosta suunta on saatu käännettyä hieman ylöspäin.

Positiivista on, että maakuntaennusteen mukaan suunnitteilla ei ole mitään valtavia irtisanomisia. Ennusteessa arvioidaan, että maakuntaan syntyy tänä vuonna 4 000 uutta työpaikkaa. Varsinais-Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter huomauttaa, että mittaushistorian perusteella arvioon uskaltaa luottaa.

Vaikka arviot uusista työpaikoista jäävät kauas maakuntaennusteen huippuvuosista, työpaikkojen määrän odotetaan kuitenkin lisääntyvän eikä vähenevän.

– Se on minusta hyvä viesti. Vaikka tässäkin tullaan alaspäin, tämä ei ole romahdus, mikä merkitsisi isoja irtisanomisia, Munter sanoo.

Läpi ennusteen käy kuitenkin selväksi, ettei kohti vuotta 2024 katsota kovin myönteisin odotuksin. Yksi hyvä mittari yrittäjien tulevaisuuden näkymistä ovat investointiaikeet. Ennusteen mukaan ne vaikuttavat edelleen olevan maakunnassa enimmäkseen jäissä.

Vakka-Suomessa investointien ennakoi lisääntyvän 13 prosenttia vastaajista. Valtaosa eli 58 prosenttia arvelee niiden pysyvän ennallaan ja liki kolmasosa yrittäjistä uskoo investointien vähenevän tänä vuonna. Vakka-Suomessa investointiaikeita on jonkin verran vähemmän kuin koko maakunnassa yhteensä, mutta ero ei ole merkittävä.

Muutenkaan Vakka-Suomi ei erotu maakuntaennusteessa sen kummemmin positiivisessa kuin negativiisessakaan mielessä.

– Totta kai Uudenkaupungin tilanne vaikuttaa koko seutukuntaan jonkin verran, mutta jos esimerkiksi liikevaihto-odotuksia katsoo, niin niissä näkyy ihan hienoista nousua.

– Isompi osa vakkasuomalaisista yrittäjistä odottaa liikevaihdon kasvua kuin sen laskua, OP Lounais-Suomen toimitusjohtaja Petteri Rinne huomauttaa.

Munter arvelee, että Vakka-Suomessa on totuttu autotehtaan suhdannevaihteluihin eivätkä ne enää heilauta näkymiä niin voimakkaasti.

– Vakka-Suomi ei eroa millään tavalla muista maakunnan alueista, Rinne lisää.

Yrittäjät arvioivat ennusteessa myös kuntien yrittäjämyönteisyyttä. Kyselyssä tätä kartoitetaan sekä yrittäjämyönteisen ilmapiirin että käytännön toimien kautta. Yrittäjämyönteinen ilmapiiri on parantunut kaikissa maakunnan kolkissa. Uudenkaupungin sijoitus ei merkittävästi muutu kummassakaan kategoriassa.

Yrittäjämyönteisyyttä mitattaessa Uusikaupunki putoaa sijalta 8. yhden pykälän verran alaspäin, vaikka yrittäjät kokevatkin kaupungin hieman yrittäjäystävällisemmäksi kuin viime vuonna. Syy pudotukselle löytyy siitä, että esimerkiksi Loimaa ottaa valtavan harppauksen ylöspäin listalla nousten 9. sijalta kuudenneksi.

Yrittäjien ja kunnan välistä yhteistyötä arvioitaessa Uusikaupunki on 8. sijalle, kuten viime vuonnakin. Myös tässä yrittäjät arvioivat tapahtuneen myönteistä kehitystä.

Vaikka ennusteen tulokset ovat edelleen heikot, ei Varsinais-Suomen yrittäjien uusi puheenjohtaja Toni Forsblom suostu vaipumaan synkkyyteen.

– Tällä hetkellä, kun maailmantilanne on tällainen, kaikkien odotukset ovat heikot. Pidän kuitenkin äärimmäisen tärkeänä sitä, että olemme kaikissa luvuissa lähteneet ylöspäin. Toivotaan, että pohja olisi nyt nähty ja yrittäjillekin loisin sellaista positiivista valoa, että kyllä se tästä lähtee kääntymään.

Forsblom pitää erittäin myönteisenä sitä, että maakuntaan odotetaan 4 000 uutta työpaikkaa. Myös yrittäjyysilmapiirin koheneminen joka puolella maakuntaa on hänen mielestään hyvä uutinen.

– Minulle oli aika isokin yllätys, että vain kolmasosa yrittäjistä arvioi, että korkojen nousulla on ollut vaikutusta yritysten toimintaan. Se on yllättävän pieni määrä.

Forsblom näkee Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja yrittäjien välisessä yhteistyössä paljon mahdollisuuksia ja sen kehittämisessä on molemmilla osapuolilla hänen mukaansa petrattavaa.

– Sekä meidän yrittäjien että Varhan täytyy miettiä keinoja, miten pienempiä yrityksiä saadaan paremmin mukaan, Forsblom sanoo.

Hanna Hyttinen

Yrittäjät valitsisivat Stubbin presidentiksi jo ensimmäisellä kierroksellaMaakuntaennusteessa yrittäjiltä kysellään aina myös ajankohtaisia kysymyksiä. Tällä kertaa yrittäjät pääsivät kertomaan, kenet he valitsisivat Suomen seuraavaksi presidentiksi. Jos kyselyyn vastanneet yrittäjät saisivat päättää, Alexander Stubb menisi läpi jo ensimmäisellä kierroksella 52 prosentilla äänistä. Toiseksi eniten ääniä eli 10 prosenttia sai Olli Rehn ja kolmanneksi nousi Pekka Haavisto 9 prosentin kannatuksella.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän