Vuoden 2024 luonnontuotteet ovat lakka, kantarelli ja pihatähtimö

0
Pihatähtimö on yleinen koko maassa.

Arktiset Aromit ry:n ja Marttaliiton valinnat vuoden 2024 luonnontuotteiksi ovat marjoista lakka, sienistä kantarelli eli keltavahvero ja yrteistä pihatähtimö eli vesiheinä.

Vuoden valinnoilla on tarkoitus nostaa esiin sekä ympäristön, ravitsemuksen että omavaraisuuden kannalta hyviä luonnontuotteita ja niiden monipuolisia käyttömahdollisuuksia.

Lakka, joka tunnetaan myös nimillä hilla, valokki, lintti, nevamarja ja suomuurain on monivuotinen, kaksikotinen ruohokasvi. Kasvi levittäytyy maavarsillaan laajoiksi kasvustoiksi mieleisilleen kasvupaikoille. Kukinta-aikaan kesäkuulla suuret valkoiset kukat valaisevat suoalueita – yksi kasvin monista nimistä, valokki, lieneekin kukkivaa kasvia kuvaava.

Lakka kasvaa ja marjoo hyvin pääasiassa kosteilla ja happamilla luonnontilaisilla soilla sekä soistuvilla ja korpimaisilla alueilla. Lakkakasvustoja saattaa ilmaantua myös suo-ojien ja suometsäteiden reunamille.

Keltainen kantarelli on tunnettu ja arvostettu ruokasieni. Se kasvaa runsaimmin koivuvaltaisissa sekametsissä Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta paikoitellen esiintymiä voi löytyä vielä Lapissakin. Värinsä lisäksi sienen voi tunnistaa suppilomaisesta poimureunaisesta lakista, lakin alapinnan helttamaisista, johteisista poimuista sekä hedelmäisestä tuoksusta.

Kantarelli kasvaa yleensä samalla kasvupaikalla vuodesta toiseen ja kasvusto voi olla yhdellä paikalla hyvinkin runsas. Satokausi on pitkä, kesäkuun lopulta pitkälle syksyyn, joten kantarellipaikat kannattaa käydä tarkastamassa useamman kerran kasvukauden aikana.

Pihatähtimö eli vesiheinä on runsashaarainen, rentokasvuinen, vaaleanvihreä yksivuotinen ruoho, jolla on valkoiset pienet tähtimäiset kukat. Se kasvaa kosteilla, multavilla ja ravinteikkailla mailla yleisenä koko maassa. Sitä löytyy yleensä asutuilta alueilta, puutarhoista ja pihoista, pelloilta ja pientareilta.

Varsinkin sateisina kesinä kasvi innostuu rehottamaan kasvimailla riesaksi asti. Silloin sitä kannattaa kerätä tuorekäyttöön ja säilöä myös talven varalle.

Pihatähtimöä on käytetty ravintokasvina jo keskiajalla ja hätäravintona pula-aikoina. Kasvista käytetään nuoret, vihreät lehdet ja versot mieluiten ennen kukintaa, tuoreena tai kuivattuina.

Varsien n. 5–8 cm mittaiset latvaosat ovat mehevimpiä, mutta nekin kannattaa silputa. Pihatähtimö sopii smoothieen, salaatteihin, kastikkeisiin ja lämpimiin ruokiin. Sitä voi käyttää myös osana yrttiteeseoksia ja viherjauheita. Silputtua kasvimassaa voi myös pakastaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän