Näytelmä omista ja muiden mokista

0
Teija Julmalan (takarivissä) käsikirjoittaman Sattuu ja tapahtuu -näytelmässä esiintyvät mm. Eeva Laakso-Sura, Jari Luolamaa, Katja Laine ja Timo Räsänen.

Totuus on tarua ihmeellisempää, senhän kaikki tietävät. Uudenkaupungin teatterissa tiedetään myös, että tositarinoista saa hervotonta viihdettä. Tästä hyvänä osoituksena on vuosia sitten teatterin lavalle tehty komedia Uudenkaupungin Sanomien tekstaillaan -palstan pohjalta.

Tänä kevään teatterissa tartutaan tosielämän mokiin.

– Pyysimme viime syksynä ihmisiltä muistiinpanoja mokista, joita on sattunut heille itselleen tai jollekin heidän tuttavalle, avasi näytelmän taustoja teatterinjohtaja Jari Luolamaa.

Teatterille lähetetyt tarinat lisättynä teatterilaisten omiin muistoihin annettiin Teija Julmalan käsiin. Hänellä on kokemusta niin käsikirjoittamisesta kuin näyttelemisestä.

– Näytelmän kokoaminen yksittäisistä tarinoista on kuin palapelin tekemistä. Onneksi minulla oli tarvittaessa valta ja mahdollisuus muokata paloista kokonaisuuteen paremmin sopivia, hymyili Teija Julmala.

Tarinat, niiden tapahtumapaikkojen ja osallisten sotkeminen varmisti myös sen että ketään mokamuistelmansa lähettänyttä ei näytelmästä voi tunnistaa.

– Olen itse hyvin lahjakas sähläämään kaikenlaista, joten tarinan aukot saatoin vielä tilkitä omilla kokemuksillani, kuvaili Julmala kuukauden mittaista kirjoitusprosessia.

Teija Julmala myöntää, että Sattuu ja tapahtuu nimeä kantavan näytelmän ensimmäisissä lukuharjoituksissa häntä jännitti enemmän kuin koskaan ennen.

– Onneksi kaikki nauroivat kippurassa, kun käsikirjoitus luettiin ensimmäisen kerran ääneen.

Yksi tuolloin mukana olleista on Timo Räsänen.

– Hauskaa on harjoituksissa ollut sen jälkeenkin ja tämä on yksi syy miksi pidän teatterista. Verrattuna omaan päivätyöhöni liike-elämän palveluksessa, näytteleminen on rentouttavaa ja vapaata. Suosittelen harrastusta lämpimästi kaikille työelämän jäykistämille, totesi Timo Räsänen.

Räsänen nähdään nyt ensimmäisen kerran Uudenkaupungin teatterin lavalla.

– Viime kesänä oli mukana Lentävän Lokin näytelmässä ja innostuin. Talvella osallistuin Vakka-opiston järjestämälle hahmo-kurssille ja sitä kautta ilmoittauduin mukaan tähän uuteen näytelmäprojektiin, selvitti Räsänen.

– Kannustan kaikki ja kaikenikäisiä miehiä lähtemään mukaan näihin teatterikoulutuksiin ja -projekteihin. Tämä yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen on mahtava kokemus ja samalla saat varmasti tukun uusia tuttavia, kannusti Räsänen.

Uusia näyttelijöitä edustaa myös Eeva Laakso-Sura . Hänkin tarttui haasteeseen hahmo-kurssin kautta.

– Lapsena tuli näyteltyä ja esiinnyttyä jatkuvasti, mutta niinhän kaikki lapset tekevät. Kouluaikoina oli mukana joissain näytelmissä, mutta sitten näytteleminen jäi, kuvaili Laakso-Sura.

– Kun itse on käynyt teatterissa vain katsojan roolissa, on erikoinen ja innostavakin kokemus seisoa siellä toisella puolella näyttämöllä, pohti Laakso-Sura.

Pitkän uran yrittäjänä tehnyt Eeva Laakso-Sura on nauttinut teatterilla vallitsevasta vapaudesta.

– Kun on joutunut kantamaan vastuuta kaikesta, niin nyt nauttii siitä, että sen oman roolin hoitaminen riittää ja muut järjestävät kaiken muun.

Tosin Sattuu ja tapahtuu -näytelmässä rooleja riittää jokaiselle näyttelijälle useampikin. Rooleja näytelmässä on kolmekymmentä ja näyttelijöitä lavalla nähdään seitsemän.

– Lisäksi mukana on vaihtuvilla kokoonpanoilla Uudenkaupungin teatterin improvisaatioryhmä Tyhjä tuoli. Heidän kauttaan myös yleisö pääsee ehkä vaikuttamaan illan sisältöön, kertoi teatterinjohtaja Jari Luolamaa.

Luolamaa vastaa Sattuu ja tapahtuu -näytelmän ohjauksesta yhdessä teatterisihteeri Katja Laineen ja käsikirjoittaja Teija Julmalan kanssa. Näytöksiä on vain neljä, joten lippujen kanssa on syytä pitää kiirettä. Ensi-ilta on 15. maaliskuuta.

– Koska näytelmän aineksina olevat mokat ovat lähtöisin aikuisten elämästä, niin emme suosittele sitä alle 13 -vuotiaille katsojille, muistutti Luolamaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän