Oma koti kullan kallis

0

Osalla kaupunkilaisia ei taida olla oikein käsitystä hiekoitushiekan hinnasta. Ei se kovin halpaa ole. Kun ajat myymälään siellä todetaan ettei hiekkaa ole. Ajat toiseen ja sama juttu. Kyttäät milloin johonkin myymälään kyseistä tuotetta tulee ja riennät heti hakemaan.

Kymmenen kilon pussi halvinta tuotetta maksaa noin vitosen, eikä muutamalla pussilla kovin montaa metriä jalkakäytävää hiekoiteta. Ja kuinka usein hiekoitus tulee tehdä. Monien mielestä heti. Kyllä hiekalle hintaa tulee.

Monella kiinteistöllä on satakin metriä huollettavanaan. Auraus ja hiekoitus on todellisuudessa suuri menoerä. Esimerkiksi marras-joulukuussa palvelu maksoi noin kuusisataa euroa. Lisäksi tulivat kustannukset lumen kuormauksesta ja poiskuljetuksesta. Huomattavaa on, että kaikesta materiaalista ja ostetusta työstä maksetaan alv 24%.

Yhteiskunta on toiminut niin, ettei kukaan yksittäinen asukas voi kaikkien siihen liittyvien kulujen takia palkata tähän työhön ulkopuolista tekijää. Niinpä asukkaat itse ovat nykyajan talonmiehiä. Meitä on nuoria ja entistä enemmän väestörakenteen muutoksesta johtuen vanhoja. Osa meistä on hyvinkin iäkkäitä.

Talvisin huolehdimme kykyjemme mukaan lumen aurauksesta, liukkauden poistosta ja koko ajoradan lumen kuormaamisesta ja pois kuljettamisesta. Heti keväällä riennämme jalkakäytäville poistamaan talven aikana kalliilla maksamamme hiekat, jotta oma ja kaupunkilaisten hengitysilma ei olisi takiamme huono. Koko vuoden poistamme pikaravintoloiden pakkauksia, koirien ulosteita, autoilijoiden tyhjentämät tuhkakuppien jätteet jalkakäytävän reunasta. Samoin katupuiden roskia ja syksyisin kuormakaupalla puiden lehtiä.

Itse olemme tehneet tätä työtä neljännesvuosisadan ajan ja toiset jopa kauemmin. Ja työ jatkuu. Kaikki sen takia, että yhteiskunta on ulkoistanut asukkailleen monen mielestä julkiselle vallalle kuuluvan tehtävän. Työtä teemme sen takia, että ympäristömme olisi siisti ja terveellinen. Jotta asukkaat voivat kulkea jalkakäytävillä ja autoilijat pysäköidä autonsa kadun varteen.

Monet yöunet on menetetty miettiessä, mihin olisi voinut viedä katujen puutarhajätteet, kun jätteen vastaanotto ei ollut vielä tarkoituksen mukaisesti järjestetty. Miten puhdistaa kattojen rännit ja syöksytorvet katupuiden roskasta ja siemenistä. Monena yönä on toivottu parasta ja pelätty pahinta, että joku loukkaantuu jalkakäytävällä kaatuessaan.

Haluaako yhteiskunta todella rankaista oman kodin omistamisesta? On kiinteistöveroa, on arvonlisäveroa kaikista kadun hoidon materiaaleista ja palveluista tehdyn työn päälle. Energian hinta on välillä pilvissä, ja kotiemme lämmittämisestä maksamme sähkölaskun, josta valtio rohmuaa veroa yhteenlaskien 35,1%. Jopa sähköverosta maksetaan alv 24%!

Omakotiasujana tuntuu, ettei yhteiskunta ja välillä asukkaatkaan tunne myötätuntoa näitä nykyajan talonmiehiä kohtaan.

Kyllä oma koti on kullan kallis.

Seppo Sjöblom

rakennusinsinööri

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän