Värjättyjä munia kotikeittiöstä

0
Kotikeittiöstä löytyy ainekset kananmunien myrkyttömään värjäykseen.

Kananmunien värjääminen pääsiäiseksi on vanha perinne. Munia voi helposti värjätä kotikeittiöstä löytyvillä, myrkyttömillä aineksilla, kuten mausteilla, marjoilla ja vihanneksilla.

Keitettyjen kananmunien lisäksi tarvitset värjäämiseen

– kattilan

– vettä

– etikkaa

– suolaa

– värjäämiseen sopivia aineita kuten esimerkiksi kelta- tai punasipulin kuoria, mustikoita, kurkumaa, paprikajauhetta, vihreää teetä, suodatinkahvia

Valitse yksi haluamasi väriaine. Keltasipulilla värjätyistä munista tulee kellanruskeita, punasipulilla punaruskeita, mustikoilla violetteja, kurkumalla keltaisia, paprikajauheella oransseja, vihreällä teellä vihertävän ruskeita ja kahvilla ruskeita. Tuoreita aineksia tarvitset värjäämiseen kolme kourallista, kuivissa aineissa riittää 3-5 kukkurallista teelusikkaa.

Mittaa kattilaan puoli litraa vettä ja teelusikka suolaa ja valitsemasi väriaine. Anna seoksen kiehua kahdesta kymmeneen minuuttia. Tuoreista aineksista väri irtoaa hitaammin, mausteista nopeammin.

Jäähdytä kunnolla ja siivilöi marjat ja kuoret pois. Sekoita väriseokseen loraus etikkaa ja nosta keitetyt kananmunat liemeen. Mitä kauemmin annat munien olla väriliemessä, sitä vahvemman värin saat. Halutessasi voit antaa väriliemen vaikuttaa yön yli jääkaapissa.

Jos haluat kananmunien pintaan lisää elävyyttä, voi pyörittää keitetyn munan ympärille useamman kierroksen valkoista, villa- tai puuvillalankaa ennen värjäystä.

Kun munissa on haluamasi värisävy, nosta kananmunat varovasti talouspaperin päälle kuivumaan.