Uusikaupunkilainen Marita Frimodig nappasi taidoillaan Masterchef Suomen voiton. Tiistaina televisiossa esitetty tiukka finaali on kuvattu viime lokakuussa. Siitä saakka Frimodig on pitänyt pienen lähipiirin tiedossa voittoon liittyvän salaisuuden.
– Olen vieläkin vähän hämilläni koko kilpailusta ja sen voittamisesta. Olin vähän unohtanut jo kaiken Masterchefiin liittyvän, koska kaikki oheismateriaali ja palkinto on pidetty piilossa puolen vuoden ajan, Frimodig kuvailee.
Hän kertoo eläneensä kilpailua uudestaan viikoittaisten televisiolähetysten kautta. Frimodig on palannut kilpailuihin liittyviin tunnetiloihin sarjan edetessä.
– Olin finaalijakson lopussa täysin kaikkeni antanut, vaikka olin nukkunut hyvin ja voimavaroja oli riittävästi. Finaalikokkauspäivä oli pitkä rutistus ja yritin pitää homman kasassa, Frimodig muistelee.
Finaalijakso alkoi alkupalan kokkauksella, jossa Frimodig valitsi raaka-aineikseen punajuuren, sienet ja vuohenjuuston. Pääruoan hän valmisti kanasta ja kasviksista ja jälkiruoaksi hän teki kanelijäätelöä ja omenakakkua.
– Jälkiruoka jäi hieman kesken, koska keittämäni kinuski ei ehtinyt lautaselle asti. Ehkä lopputuloksessa näkyi kuitenkin vankka kokemus. Vaikka kisoissa ei aina ollut paras mahdollinen suorituspäivä, niin pystyin kohtalaiseen perussuoritustasoon, hän toteaa.
Frimodig karsiutui 40 kisaajan joukosta lopulta voittajaksi. Hän on ylpeä ja iloinen voitostaan, mutta kertoo tunteneensa olonsa jo voittajaksi siinä vaiheessa, kun selvisi, että hän pääsee mukaan ohjelmaan.
– Masterchef -matkan ajatuksena oli minulle alusta lähtien se, että lähden oppimaan uutta. Kilpailuissa pärjääminen oli bonusta. Jokaisen selvittämäni pudotuksen jälkeen ajattelin, että olen onnekas, koska saan kokea vielä yhden ammattikokkien antaman oppitunnin, hän kuvailee.
Frimodigin voiton taustalla on pitkä ruoanlaittokokemus, jossa epäonnistumisen varalta on aina tehty seuraava suunnitelma. Hän ei ole saanut perinteistä suomalaista kotitalousopetusta, vaan hän kävi koulunsa englantilaisessa sisäoppilaitoksessa Afrikassa.
– Olen pitkään ollut kovan luokan fani Masterchef -ohjelman eri maiden versioille ja olen nähnyt paljon erilaisia kilpailuja. Taustatyöni auttoi siis valmistautumaan eri tehtäviin ehkä muita paremmin. Tuomarit maasta riippumatta arvostavat tehtävissä makua ja teknistä osaamista, hän lisää.
Hän toteaa, että kilpailutehtäviin annettu aika on mitoitettava siten, että lopputuloksen kanssa joutuu hieman pinnistelemään.
– Olen vuosikymmenten aikana tehnyt paljon ruokaa isoillekin porukoille. Hallitsen stressin ja monen asian tekemisen samaan aikaan. Keittiössä menee asioita pieleen ja niihin on pystyttävä reagoimaan, Frimodig toteaa.
Stressiä kilpailijoille aiheutti muun muassa se, että ruokavarasto muuttui joka kilpailuun. Frimodigin lempimaut löytyvät meksikolaisesta tai intialaisesta keittiöstä, mutta niitä oli turha suunnitella annoksiin etukäteen.
– Suunnitelmat lensivät romukoppaan siinä vaiheessa, kun haluamaani proteiinia tai maustetta ei löytynytkään varastosta.
Hän kuvailee Masterchef Suomi -ohjelmaan osallistumista upeaksi kokemukseksi, josta sai oppia ja ystäviä. Myös kotiväki on kuulemma huomannut sen, kuinka Maritan kokkaustaidot kehittyivät entisestään.
– Suurin oivallus tällä matkalla liittyi annosten rakentamiseen. Nyt ymmärrän, miksi tietyt asiat ovat lautasella tietyllä tavalla. Opin myös ajamaan makuja kastikkeisiin. Makujen on oltava tarpeeksi tiiviitä, jotta ne kannattelevat koko annosta.

Masterchef -porukka on tavannut toisiaan myös kuvausten jälkeen esimerkiksi tuomareiden Kape Aihisen ja Helena Puolakan ravintoloissa Robustossa ja Savoyssa. Tuomarina myös toimineen Henri Alénin ravintolat ovat vierailuvuorossa seuraavana. Kilpailijat ovat kokoontuneet myös muissa ravintoloissa vaihtamassa fiiliksiään.
– Muista kilpailijoista jäi oma kokkiyhteisö, jonka kanssa olemme paljonkin yhteydessä. Eniten tutustuin kilpailussa neljänneksi tulleen satakuntalaisen Pilvin kanssa, koska elämäntilanteemme oli niin samankaltainen.
Frimodig kertoo olevansa jatkossa avoin kaikille ehdotuksille, jotka auttaisivat rakentamaan ruoasta ja sen laitosta nykyistä isompaa tekijää hänen elämäänsä.
– Valmiita vastauksia ei kuitenkaan ole, joten katsotaan, mitä ohjelma poikii. Joitakin luentokeikkoja olen jo sopinut ja tiedossa on muutama kokkauskeikkakin. On vaikea sanoa, miten ruoan ja päivätyön tasapaino jatkossa menee, RTL Inductivesin tehtaanjohtajana päivisin työskentelevä Frimodig sanoo.
Frimodigille tuli yllätyksenä se, kuinka koko kaupungin kokki-Marita hänestä on tullut tänä keväänä. Esimerkiksi ruokakaupan jonossa häneltä kysellään, että mitä kotikokilla on ostoskorissa. Myös reseptejä ja muita ruokavinkkejä on toivottu.
– Osasin ajatella, että tutut kommentoisivat, mutta tuli yllätyksenä, että myös vieraat vakkasuomalaiset lähestyvät ja kehuvat suoritustani. Olen kuitenkin otettu kaikista kannustuksista ja kehuista.
Finaalijaksossa palkinnoksi saamaansa lasilaattaa Frimodig ei ole vielä uskaltanut laittaa esille, mutta 10 000 euron voittorahoille on jo löytynyt käyttöä.
– Tilasin sous vide -tyhjiövesihaudelaitteen ja on ostoslistalla vielä muutama muukin keittiöväline, joten voittorahat menevät ruoanlaittoon tavalla tai toisella, Frimodig paljastaa.
Frimodig lupaa jatkossakin jakaa ympärilleen ruokaan ja kokkaukseen kokemaansa intohimoa.
– Olen myös niin henkeen ja vereen uusikaupunkilainen, että toivoisin voivani tehdä oman pienen osani kaupungin eteen ja tuoda esille sitä, kuinka hyvää ruokaa paikallisista ravintoloista saa.