Varsinaissuomalaisten avomaan mansikoiden pääsatokausi alkoi juuri sopivasti juhannukseksi. Mansikkakausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin, koska toukokuun ennätyshelteet vauhdittivat mansikoiden kehitystä. Aikaisten ja myöhäisten mansikkalajikkeiden kypsymisajankohtien väli lyheni helteiden myötä ja se nopeuttaa ja aikaistaa avomaan mansikkakautta entisestään.
Uudessakaupungissa ja lähialueilla on monia mansikankasvattajia, jotka ovat pystyttäneet tilojensa läheisyyteen suoramyyntipaikkoja, joista marjat voi käydä ostamassa itselleen sopivalla aikataululla. Viljelijät muistuttavat, että vaikka pääsatokausi on alkanut, niin marjaa kyllä riittää vielä useamman viikon, joten välitön kiire marjojen hankkimiselle ei ole.
Hankinnoissa kannattaa tukea paikallista viljelijää ja ostaa mansikkansa suoraan tiloilta tai torilta. Voipa omansa käydä hankkimassa heinäkuun ensimmäisellä viikolla Pakkahuoneella järjestettävästä Mansikkakarnevaalistakin.
Kotimaisten mansikoiden suosiminen on makuasia, mutta myös ympäristöä arvostavan valinta. Tukemalla paikallisia viljelijöitä voi vähentää esimerkiksi marjojen kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Mansikkatiloille palkataan kausityövoimaa, joka saattaa olla paikallisia nuoria, te-toimiston kautta palkattuja aikuisia tai ulkomaalaista kausityövoimaa.
Mansikoiden ulkonäkö ja makeus on säästä kiinni. Kauniilla ja aurinkoisella säällä marjoista tulee makeita, mutta pieni sade auttaisi kasvattamaan marjojen kokoa. Säätä on kuitenkin nykyiselläänkin hankala ennustaa. Muuttuva ilmasto tuo lisähaasteita myös mansikan viljelyyn. Epävakaat sääolot, hallat, kuivuus ja kovat helteet uhkaavat satokautta.
TS-yhtymän lehdet tekivät tänäkin vuonna mansikoiden hintavertailun, ja sen tulokset julkaistaan tämän päivän lehdessä. Siitä selviää, asettuuko mansikan litrahinta koko maakunnassa samaan 7–9 euron tuntumaan, jossa hinta pyörii Uudessakaupungissa. Alkuviikosta esimerkiksi Laitilassa marjan litrahinta näytti olevan euron kalliimpaa.
Katja Kaartinen
Välitön kiire marjojen hankkimiselle ei ole.