Yrittäjä vaihtuu mutkattomasti – Captain’s Makasiinin ja Public House Olkkarin yrittäjäksi Reija Sallinen

0
Uusi yrittäjä Reija Sallinen ja vanha omistaja Rainer Nyman tuntevat kaupungin hyvin.

Vuodesta 2017 Captain’s Makasiinia ja myöhemmin avattua Public House Olkkaria pyörittänyt Rainer Nyman luovutti keskiviikkona ohjakset pitkäaikaiselle työntekijälleen Reija Salliselle.
– Olen työskennellyt täällä noin kuusi vuotta. Aika menee niin nopeasti, ettei itsekään pysy perässä, pohtii alkuun tarjoilijana Captain’s Makasiinissa aloittanut Sallinen.
Vuosien mittaan Sallisen vastuu kasvoi.
– Reija on ollut viimeiset kaksi vuotta operatiivisena johtajana. Sen myötä tämä on luonnollinen siirtymä. Päällikkö on tuttu, mutta omistaja vaihtuu, toteaa Nyman.

Sallinen kertoo itsekin, että käytännössä hänen työnsä ei erityisen paljon entisestä muutu.
– Aika pitkälti samaa, mitä olen tehnytkin, mutta muutos tuo lisää vastuuta, hän toteaa ja kertoo aloittavansa tehtävän hyvillä, jollei hieman jännittynein mielin.
Nyman aikoo vastaisuudessakin jatkaa ravintola-alalla, tosin pohjoisen Äkäslompolossa.
– Siellä rinnalla on ollut ravintolatoimintaa. Se on nyt siinä pisteessä, että pärjää myös kesän yli, Nyman kertoo.

Lapissa ravintolasesonki on talvisin, etelässä taas kesäisin. Kahtena sesonkina työskentelevä Nyman toteaa loma-aikojen jäävän nykyisellään vähäisiksi, ja nekin hän pitää syksyisin. Tulevaisuudessa hän toivoo voivansa viettää lomaa kesäisin, samaan aikaan kuin lapsensakin.
– Tyttäret alkavat olla esikouluiässä. Omatuntomittari soi, jos ei lomaile kesällä, hän toteaa.
Uudessakaupungissa yrittäminen on Nymanin mukaan sujunut hienosti.
– On ollut hienoa toimita yrittäjänä Uudessakaupungissa. Kun kaupunki on pieni, yhteistyö sujuu, hän kertoo.

Jos ravintolassa on ollut pikaista huoltoa vaativia toimenpiteitä, paikalliset yrittäjät ovat rientäneet paikalle pikimmiten. Lapissa vastaavaan voi Nymanin mukaan mennä viikkokin.
Yrittäjien välisen, laajemman yhteistyön merkitystä Nyman korostaakin. Esimerkiksi hän nostaa Merefestit, joista hänen mukaansa saisi paremman kokonaisuuden, jos yhteistyö ravintoloiden, kivijalkaliikkeiden ja muiden toimijoiden välillä olisi syvempää.
– Toivon, että rannan ravintolayrittäjät, kivijalkaliikkeet ja muut yhteisesti ponnistelisivat Merefestien eteen, hän toteaa ja antaa Laitilan Munamarkkinat esimerkkinä tapahtumasta, jossa yhteistyö on ollut onnistunutta.

Yrittäjän vaihtuminen ei tuo suuria muutoksia ravintoloiden toimintaan. Ravintoloita on viime vuosina uudistettu, muun muassa asiakaspaikkoja on lisätty. Nyman kertoo, että remontointi- ja rakennustöihin kului paljon aikaa.
– Nyt on mukava luovuttaa tilat Reijalle, hän toteaa.
– Toimivaa konseptia ei ihan liikaa kannata ruveta muuttamaan, Sallinen sanoo.

Maltillisia muutoksia esimerkiksi sisustuksen suhteen saattaa joskus olla tiedossa, mutta niitäkään ei heti. Kiirettä tuoreella yrittäjällä pitää, etenkin kun edessä on tunnetusti vilkas juhannusviikonloppu.
– Kaikkea puuhattavaa riittää kyllä, kertoo Sallinen.