
Tänään perjantaina kaupungin keskustaan Alisellekadulle aukeaa uusi kahvila ja leipomomyymälä Paapuuri. Kyseessä on uusikaupunkilaisen Ilona Rantapelkosen pitkäaikainen unelma, jota hän lähti toteuttamaan viime keväänä.
– Olen aina halunnut leipomokahvilan, jossa myydään myös lounasta. Puhuin helmikuussa kiinteistön omistajan kanssa, että olisiko kahvila-ajatuksessa järkeä. Lopulta päätin uskaltaa ja Paapuuri sai alkunsa, Rantapelkonen kertoo.
Rantapelkonen on tullut uusikaupunkilaisille tutuksi Ilonan juhlaherkkujen Raumantien varressa olevasta leipomotuotteiden myyntikopperosta, mutta myös monista toritapahtumista, joissa hän on herkkujaan myynyt.
– Valmistuin Tampereen ammattikorkeakoulusta restonomiksi ja lopputyössä kartoitin kahvilan taloudellisia mahdollisuuksia. Nyt käytäntöä toteuttaessani on todettava, että moni asia jäi huomaamatta ja budjetoimatta, Rantapelkonen paljastaa.
Alisenkadun tiloissa toimi aiemmin urheiluvälineliike, joten tilojen uutta käyttötarkoitusta varten piti tehdä remontti. Taakse on tehty erikseen tilat kylmiöille ja leipomispaikalle uuneineen. Tiloihin piti tehdä myös viemäröinnit ja ilmastoinnit sekä asiakasvessat.
– Kaupunki ja vuokranantajat eli Kirsti ja Pekka Ajanko auttoivat monessa. Tilojen ulkoasua on suunniteltu yhdessä veneverstasta pyörittävän mieheni Tapion kanssa, Rantapelkonen kertoo.
Ilona stressasi eniten kahvilan nimen keksimistä. Hänen aiempi liiketoiminta kulkee nyt nimellä Ilonan herkkuleipomo ja sen alla myös Paapuuri toimii.
– Perheellemme veneily on tärkeää ja halusin jotakin siihen liittyvää. Olen vasenkätinen, joten yhtenä yönä keksin, että paapuurihan olisi loistava yhdistelmä näistä. Se tarkoittaa veneen vasenta reunaa perästä keulaan päin katsottuna, hän selventää.
Veneilyteema näkyy myös kahvilan värimaailmassa ja huonekaluissa. Asiakaspöytien pinnat on tehty muistuttamaan veneen kantta ja tyynyt on verhoiltu paksulla veneiden penkkeihin sopivalla kankaalla.
– Tiskiä varten mieheni teki oikean mallin puuveneen, jonka päälle on rakennettu vitriinit ja paikat kassakonetta varten, Rantapelkonen näyttää.
Kahvilassa on tilat noin 40:lle asiakkaalle. Luvassa on päivittäin vaihtuvia tuoreita leipomuksia niin suolaiseen kuin makeaankin makuun. Esimerkiksi omena- tai mustikkapiirakan kylkeen saa pallon jäätelöä tai vaniljakastiketta. Tuotteissa on huomioitu asiakkaiden toiveet, joten erikoisruokavaliot huomioidaan päivittäin. Puheessa vilahtelevat amerikkalaistyyliset keksit, patongit, focacciat, macaronsit, pullat ja marengit.
Erikoiskahvien tekoa varten on hankittu kone ja teen laittamisessa on huomioitu eri laatujen vaatimat lämpötilaerot.
– Arkisin on myös kevyt keittolounas ja salaattibuffet. Jatkossakin minulta voi silti yhä tilata erilaisiin juhliin myös kakkuja ja muita tarjoiluja, Ilona lupaa.
Kahvilaan on suunniteltu jo lauantailettukestejä tai erilaisia teemabrunsseja. Myyntiin Ilona aikoo ottaa tulevaisuudessa myös esimerkiksi irtoteetä ja paikallisten tekijöiden tuotteita.
– Aluksi minä vastaan leipomisesta ja Jenna Bergström asiakaspalvelusta, mutta myös kolmansille käsille olisi tarvetta, jos löytäisimme hyvän tyypin, Rantapelkonen vihjaa.
– Toivotaan, että ovi käy ja kaupunkilaiset saisivat kahvilasta oman olohuoneensa. Jos onnistun täyttämään asiakkaiden toiveet ja tarjoamaan wau-efektin tavalla tai toisella, niin ihmiset palaavat uudestaan, hän lisää.