Kasvishernekeitto
500g kuivattuja herneitä
2 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 sipulia paloiteltuna
3 kesäsipulia varsineen paloiteltuna
3 porkkanaa viipaloituna
1 tl suolaa
1 tl meiramia
0,5 tl sinappijauhetta
mustapippuria
tillisilppua
2 vartta lehtiselleriä ohuina viipaleina
Huuhtele herneet ja liota ne kylmässä vedessä yön yli runsaassa vesimäärässä. Huuhtele herneet ja kaada liotusvesi pois. Lisää isoon kattilaan 2 litraa kylmää vettä, kasvisliemikuutio, liotetut herneet, sipulit, porkkanat jne. Keitä kunnes herneet ovat pehmenneet ja keitto sopivasti sakeutunut eli noin reilun tunnin ajan. Lisää vettä jos keitto näyttää liian paksulta. Mausta keitto ja tarkista maku.
Täyteläinen
kasviskeitto2 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
2 tl paprikajauhetta
1 l uunikasviksia
1 l vettä
2 dl punaisia linssejä
1 kasvisliemikuutio
2 tl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria myllystä
1 rkl viinietikkaa
1 prk kaurakermaa
mustapippuria myllystä
Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuleita ja paprikajauhetta muutama minuutti. Lisää loput ainekset ja keitä välillä sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes linssit ovat kunnolla pehmenneet. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella ja lisää vielä halutessasi kerma. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa.
Nuudeli-kasviskeitto
150 g herkkusieniä, siitakkeita tai pakastettuja, esikäsiteltyjä sieniä
2-– porkkanaa
pala purjoa
pieni pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna tai vajaa 1 tl kuivattua
1 tuore chili
2 rkl öljyä
1 l vettä
2 liemikuutiota
1 limetin mehu
2 levyämunanuudeleita
hienonnettua tuoretta korianteria
Paloittele sienet. Kuori ja leikkaa porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi halkaistu, huuhdeltu purjo. Hienonnan inkivääri. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna. Kuumenna öljy kattilassa, lisää sienet, porkkanat, purjo, inkivääri ja chili. hauduta hetki. Lisää vesi ja liemikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää nuudelit ja keitä, kunnes nuudelit ovat kypsiä. Lisää lopuksi keittoon limetin mehua ja tuoretta korianteria.
Kasvissosekeitto
1 kg kasviksia: juureksia, perunaa, sipulia, kukkakaalia jne.
7–8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl kermankaltaista kasvirasvasekoitetta tai 200 g tuorejuustoa
1 tl rouhittua mustapippuria
1–2 tl rakuunaa tai muuta yrttiä
Pese, kuori ja pilko kasvikset. Laita vesi kiehumaan, määrään vaikuttaa mm. kasvisten vesipitoisuus. Aloita pienemmällä määrällä ja lisää desi kerrallaan, jos tarve vaatii. Lisää kasvikset ja liemikuutiot kiehuvaan veteen ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 20-30 minuutin ajan, kasvispalojen koosta riippuen. Soseuta ainekset esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää kasvirasvasekoite tai tuorejuusto sekä mausteet ja kuumenna vielä nopeasti.
Lähteet: Martat, Soppa365, Sydänmerkki