
Monessa huippuravintolassakaan ei ole niin hyvin varusteltua keittiötä kuin monitoimijatalo Wintterissä. Keittiön huippulaitteita tarvitaan, kun ensi syksystä alkaen Wintterissä kokataan 2300 lounasta kouluille ja päiväkodeille.
– Sen lisäksi valmistamme välipalat ja kahvilan leivonnaiset. Lisäksi kahvilassa aloitetaan syksyllä aamupuurotarjoilu ja lounasaikaan tulee tarjolle salaattibuffet ja keittolounas, ruokapalvelupäällikkö Helvi Hyrynsalmi kertoo.
Näiden lisäksi keittiössä valmistetaan kaikki Wintterin tarjoilut.
– Jo viime vuoden puolella yrityksistä alkoi tulla kyselyjä, että voiko tilaisuuden järjestää Wintterissä ja saako niihin tarjoilun. Olemme suunnitelleet kaksi menukokonaisuutta näitä tarjoiluja varten.
Wintterin keittiössä tehdään pitkiä päiviä, sillä kahvila on avoinna aamusta iltaan ja myös viikonloppuisin. Tapahtumatkin keskittyvät ilta-aikaan ja viikonloppuihin.
Hyrynsalmen silmät loistavat, kun hän pääsee esittelemään valtakuntaansa. Ravintola-alan konkari on avannut aiemminkin uusia ravintoloita, esimerkiksi Luostolla sekä Åbo Akademin opiskelijaravintolan.
Wintteriin verrattuna ne ovat sittenkin olleet pieniä, sillä monitoimijatalon kahvilassa on sata asiakaspaikkaa ja opiskelijaravintola Mantassa 250 paikkaa. Maanantaina ravintolassa oli 896 ruokailijaa, kun ’Wintterin koulutilat otettiin käyttöön. Syksyllä ruokailijoitten määrä kasvaa yli tuhanteen.
– Keittiön kaikki laitteet ovat uusia kahta vanhaa pataa ja yhtä raepesukonetta lukuun ottamatta, Hyrynsalmi kertoo.
– Meillä on Metosin laitteet, hän kehaisee.
Merkki kertoo, että keittiöön on satsattu. Keittiöstä löytyy muun muassa kuusi uunia ja kaksi painekeittokaappia. Uuneista löytyy oma ohjelma jopa kananmunien keittämistä varten. Munat keitetään höyryllä.
Pohitullin vanhaan keittiöön verrattuna Wintterin keittiö on pienempi.
– Pohitullissa askeleita kertyi päivän mittaan jopa 20 000. Nyt turhia askeleita ei tule, vaan kaikki on mukavan lähellä, Hyrynsalmi esittelee.
Hän on tyytyväinen, että ruokapalvelun henkilöstö on voinut olla alusta alkaen mukana keittiön, ravintolatilan ja kahvilan suunnittelussa.
– Olemme päässeet miettimään suunnittelijoiden ja arkkitehdin kanssa, miten ne kannattaa toteuttaa. Se on ollut aivan ainutlaatuista.
Jostain on pitänyt hiukan tinkiä budjetin nimissä, silti Wintteriin on saatu korkeatasoiset tilat keittiölle sekä kahvila- ja ravintolatoiminnalle.
Ravintola Manta on tarkoitettu koululaisten ja opiskelijoitten käyttöön, mutta sitä voi myös vuokrata erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.
– Meillä on täällä myös hyvät kabinettitilat, Agda, Sanni, Rauhasali ja Rauhasalin parvi, joihin voimme toimittaa tarjoilua.
Wintterin keittiö aloittaa toimintansa palvelukeittiönä, kun koulut ja päiväkodit saavat vielä tämän kevään ajan ruoan Kaarealta. Kaupunki on irtisanonut Kaarean sopimuksen niin, että kaikki ateriat valmistetaan syksyllä kaupungin omassa keittiössä Wintterissä.
Ruokapalveluissa työskentelee yhteensä 29 ihmistä, kahvilatyöntekijöitä on neljä.
Kahvila toimii liikuntatilojen yhteydessä ja ruokapalvelut pyörittää sitä yhteistyössä liikuntapalveluiden kanssa.
Päiväkodeille ja kouluille on suunniteltu syksyksi ruokalistat, joissa on otettu huomioon myös uudet ruokasuositukset.
– Punaista lihaa on vähemmän, kalaa ja vihanneksia enemmän. Olemme parhaillaan kilpailuttamassa kalatuotteet sekä vihannekset ja juurekset. Haluamme tarjolle tuoretta kirjolohta, ahventa ja silakkaa, Hyrynsalmi kertoo.
Uusia ruokalistoja testataan Wintterissä huhti-toukokuussa.
– Meillä on paljon uusia reseptejä. Voimme toimittaa testiruokia eri kouluille ja päiväkodeille kevään ajan siten, että kaikki kahdeksan viikon ruokalistan reseptit voidaan käydä läpi, tarvittaessa korjauksia tehden.
Wintterissä pyritään pitämään uusikaupunkilaisista hyvää huolta, niinpä kahvilassa aloitetaan syksyllä myös aamupuuron tarjoilu.
– Jos lapsi ei ole ehtinyt syödä aamulla kotona, niin isä tai äiti voi laittaa pari euroa mukaan, ja puuron voi syödä täällä. Puuroa myydään myös kahvilan asiakkaille, Helvi Hyrynsalmi lupaa.
Kahvilan sämpylät, kroisantit ja makeat leivonnaiset sekä erikoiskahvit ovat tehneet jo nyt hyvin kauppansa.
– Täällä työskentely on mukavaa, kun asiakkaat ovat niin eri-ikäisiä, pienestä isoon, kahvilatyöntekijä Teija Toikka kehuu hymy huulillaan.
Asiakkaille on ollut iloinen yllätys, että kahvilasta saa myös erikoiskahveja, kuten espressoa ja café lattea.
Pirre Timonen on työskennellyt vanhan uimahallin kahvilassa ja sanoo, että Wintterin kahvila on pyörähtänyt vauhdikkaasti käyntiin.
– Kahvilatuotteiden lisäksi myymme tästä pääsyliput uimahalliin sekä muihin liikuntatiloihin. Infopistettäkin tässä on samalla pidetty, hän hymähtää.