Nordic Soya lähdössä uuteen nousuun – Rypsi ja rapsi nousivat tuotantomäärissä soijan ohi

0
Nordic Soyan tuotantojohtaja Sauli Heijari kertoi uuden tuotantolinjan toiminnasta.

Uusikaupunkilaisella Nordic Soyalla menee tällä hetkellä lujaa. Yritys on juuri saamassa valmiiksi uuden puristustuontantolinjan, joka otetaan käyttöön toukokuun alkupuolella. Aiemmin lähinnä soijanjalostuksesta tunnetuksi tullut tehdas on saamassa vahvan jalansijan rypsin ja rapsin siemenen, rouheen ja öljyn rehuteollisuusmarkkinoilla.

– Uuden tuotantolinjan rakentaminen ja käyttöönotto etenevät täysin aikataulussa, vaikka moni muuta epäilikin. Lisäksi olemme pysyneet 7,5–8 miljoonan euron budjetissa, Nordic Soyan tuotantojohtaja Sauli Heijari sanoo.

Heijari kertoo, että tehtaalla tehdään parhaillaan viimeisiä asennustöitä ja yksittäisten laitteiden koeajoja.

– Toukokuun toisella viikolla ajetaan ensimmäistä kertaa rypsin siementä koko prosessin läpi. Pystymme jo tälläkin hetkellä ajamaan rypsin siementä heksaaniuuton kautta, mutta uusi linja nostaa volyymia huomattavasti, Heijari lisää.

Rehuksi jalostettavasta raaka-aineesta saadaan uuttamalla enemmän öljyä pois, koska maitokarjan elimistö ei sulata sitä. Aiemmin koko Nordic Soyan tehdas on pyörinyt noin 40 prosentin teholla. Käytännössä nyt on se tilanne, että etanoliuuttamon linja käsittelee pelkkää soijarouhetta ja heksaaniuuttamon kautta käsitellään rypsi- tai rapsirouhetta.

– Heksaaniuuttamon kapasiteetista on tähän asti käytetty noin 30 prosenttia. Uuden tuotantolinjan myötä tehtaalla tähdätään vuosittaiseen noin 100 000 tonnin tuotantoon ja 60 prosentin käyttöasteeseen. Tosin koko kapasiteettimme olisi 160 00 tonnia vuodessa, mutta sen saavutamme ehkä lähivuosina, Nordic Soyan toimitusjohtaja Veli-Matti Reunasalo kertoo.

Uusi tuotantolinja tuplaa tehtaan rypsi- tai rapsikäsittelymäärät. Reunasalon mukaan jo tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana tehtaan myyntimäärä on vuodelle 2026 budjetoidulla tasolla.

– Olemme ylittäneet tämän vuoden ennusteet kirkkaasti. Ja alkuvuoden aikana olemme tehneet myös melkein yhtä paljon soijakonsentraattia norjalaisille kalankasvatuslaitoksille kuin viime vuonna yhteensä. Olemme siis onnistuneet monessa alkuvuoden aikana ja arvion mukaan liikevaihtomme nousee tänä vuonna 60 prosenttia, Reunasalo huomauttaa.

Yrityksen viime vuoden tilinpäätös ei ole vielä valmis, mutta Reunasalo toteaa vuoden 2024 tuloksen olevan tappiollinen.

– Nyt tilanne on muuttumassa. Viime vuoden liikevaihto oli arviolta 52 miljoonaa euroa ja tälle vuodelle sen on ennustettu nousevan noin 85 miljoonaan euroon, hän korostaa.

Yrityksen toiminta nojasi vuosia pelkästään soijanjalostukseen, mutta toimintaa oli vaikeaa saada kannattavaksi. Yrityksen haasteena oli muun muassa se, että kaikki raaka-aine tuotiin tehtaalle merireittejä pitkin ja kuljetuskustannukset söivät yrityksen tulosta. Suomessa on myös pitkään pyritty soijavapaaseen lihantuotantoon.

– Kotimaisen rypsin ja rapsin saamme maanteitä pitkin. Näiden kasvien viljelykiinnostus on noussut viimeisimpien tutkimusten mukaan 37 prosenttia vuodessa. Se on osin meidän ansiotamme, Reunasalo lisää.

Reunasalo näyttää esimerkkilaskelmia, joiden mukaan rypsin ja rapsin viljely on viljelijälle huomattavasti kannattavampaa kuin perinteisen viljan viljely. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin lisää, että rypsin tai rapsin viljely on viljaa hieman haastavampaa, mutta sen takia siitä myös maksetaan parempaa kilohintaa.

– Niistä maksetaan 2–3 kertaa enemmän kuin viljasta. Joudumme toistaiseksi hankkimaan raaka-ainetta vielä myös esimerkiksi Baltian maista tai Ranskasta, mutta toivomme, että kotimainen tuotanto kasvaisi lähivuosina tarpeen kasvaessa, Reunasalo kertoo.

Suomessa tarvitaan vähintään 300 000 tonnia rapsia vuodessa muun muassa lypsykarjan ruoaksi. Reunasalo puhuu siitä, kuinka suuri mahdollisuus sen tuottaminen olisi suomalaiselle maanviljelylle.

– Yrityksemme rypsin tai rapsin siemenen jalostuskapasiteetti on tällä hetkellä noin 165 000 tonnia vuodessa. Tavoitteenamme on valmistaa 45 prosenttia Suomessa käytettävästä rypsi- tai rapsirouheesta, Reunasalo lisää.

Tällä hetkellä Nordic Soyalle toimittaa rypsiä noin 400 suomalaista maanviljelijää. Tehtaan jalostamaa rehua ostaa noin 700 suomalaistilaa.

Nordic Soyan tuottama rypsirouhe jää Suomeen, mutta prosessissa syntynyt rypsiöljy viedään ulkomaille rehuksi tai tekniseen käyttöön. Yhdysvaltojen asettamat tuontitullit eivät suoraan vaikuta uusikaupunkilaisen tehtaan toimintaan, koska Nordic Soya ei vie lopputuotettaan Yhdysvaltoihin, eikä myöskään tuo sieltä raaka-ainetta Suomeen.

– Mutta markkinahintojen jatkuva vaihtelu ja muutosten ennustamattomuus vaikuttaa arkeemme, Reunasalo huomauttaa.

Fakta
Nordic Soya Oy

Perustettu kesäkuussa 2015.
Jalostuskapasiteetti 500–700 tonnia päivässä.
Tehtaan päätuotteena on kotieläinten rehuksi jalostettavat rouheet, öljyt sekä valkuaista sisältävät proteiinivalmisteet.
Soijavalmisteet toimitetaan norjalaisille kalankasvattamoille.
Rypsituotteet kotimaisille maitotiloille nautojen ruoaksi.
Liikevaihto vuonna 2024 noin 52 miljoonaa euroa.
Tehtaan kapasiteetin käyttöaste tällä hetkellä 35–40 prosenttia.
Työntekijöitä noin 40.
Tehdas pyörii 12 tunnin työvuoroissa viisivuorokierrossa.
Omistajana salolainen Niemisen suku ja 4capes Oy.