Kauppa, teollisuus ja alkutuottaja haluavat maataloustuotteiden myynnistä kukin oman siivunsa. Näistä alkutuottajan siivu vähenee jatkuvasti. Kaupan valta on Euroopan eniten keskittyneessä päivittäistavarakaupassa liian suuri. Tämä ongelma on jatkunut pitkään.
Kuluttaja haluaa antibiootti- ja salmonellavapaata puhdasta kotimaista ruokaa tulevaisuudessakin. Turvallisuuden tärkeä kulmakivi on oma ruoantuotanto, huoltovarmuuden varmistaminen. Tuontiruoan varaan ei yksikään maa halua jäädä. Myös julkisten laitosten hankinnat pitäisi pääosin olla kotimaasta. Ruoantuotanto tarjoaa 300 000 työpaikkaa eli ei käsitä pelkästään viljelijöitä.
Nyt on päättäjäisviikonloppu ihan kulman takana. Ylioppilasjuhlissa ja valmistujaisissa laitetaan pöytä koreaksi ja tarjoillaan hyvää ja puhdasta suomalaista ruokaa. Ei ole mikään itsestäänselvyys, että tämä jatkuu tulevaisuudessakin.
Maatalouden heikko kannattavuus ei kuitenkaan ole vain kansallinen ongelma, vaan koskee koko EU:n aluetta. Suomen hallitus on ongelmista hyvin tietoinen, ja myös korjaavia toimia on tulossa.
Ritva ”Kike” Elomaa,
kansanedustaja (ps.)