Liisalan tilan kasvihuoneessa Kalannissa kasvaa jos jonkinlaista tomaattia.
– Aluksi suhtauduin, että tomaatti kun tomaatti, mutta kun aloin tutustua eri lajikkeisiin, niin onhan niissä valtavasti eroja, luomuviljelijä Janne Leino kertoo.

Teija ja Janne Leinon tilan päätuote on mansikka, mutta tilalla kasvaa kaikenlaista muutakin – marjoja, perunaa, sipulia, valkosipulia, yrttejä ja tomaatteja.
Tomaateista he ovat innostuneet viime vuosina.
– Innostuin tomaateista puutarhakoulussa Tuorlassa. Ja kun kävin opintomatkalla Virossa, huomasin, etteivät ne paljon vaadi. Lopulta vain lämpöä ja vettä.
– Ei tomaateista juuri tuottoa tule. Meidän kasvihuone on vain 300 neliön kokoinen. Tämän kokoisessa huoneessa tomaatin viljely voi olla jo kannattavaa, mutta elinkeino vaatii jo moninkertaisen alan.
Leinot ovat hurahtaneet lajikokeiluihin, joita viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut useita.
Tänä vuonna tilalla kasvaa muun muassa hyvin tummaa lajiketta Black cherry , luumutomaattia Rosy pink , raidallista Tigerella- lajiketta, kirsikkatomaattia Gardener´s delight, pitkulaista luumutomaattia San marzano sekä Casanovaa, jonka muoto on hyvin maskuliininen. Tomaatti on suorastaan fallossymboli.

– Sen siemenen nappasin naapurilta, jonka seinällä kasvoi tätä hauskannäköistä tomaattia, Leino kertoo.
Tomaatin pinta on pinkeä, mutta sisältä se on jauhomainen, hyvin pehmeä.
– Lajike voisi sopia hyvin tomaattikeittoon tai tomaattikastikkeeseen.
Makeat tomaattilajikkeet sopivat salaatteihin.
– Tästä lajikkeesta on sanottu, että se on maailman makein, Leino esittelee lajikkeen nimeltä Sungold .
Leinot itse käyttävät tomaatteja ruoanlaitossa hyvin paljon. Leinot tekevät kaikki pastakastikkeetkin itse tomaateista, ja totta kai tomaatit kuuluvat myös pitsaan.
Janne Leino rohkaisee kokeilemaan tomaatteja hyvin eri tavalla. Yksi nyrkkisääntö hänellä on antaa.
– Saman sesongin tuotteet sopivat hämmästyttävän hyvin yhteen, kuten esimerkiksi punajuuri ja tomaatti. Kun laittaa tomaattia ja keitettyä punajuurta siivuina uunivuokaan ja väleihin vielä vuohenjuustoa, mausteeksi oliiviöljyä ja basilikaa, sitten uuniin, niin saa todella herkullisen paistoksen.
Leinojen tomaatit ovat luomua, kasteluvesi tulee läheisestä metsälammesta.
Tomaatin viljely alkaa jo helmikuussa kylvöllä. Taimet kasvavat roteviksi parhaiten +15 asteen lämmössä. Myös valoa pitää olla paljon, joten keinovalaistus on välttämätön.
Suomessa taimet siirretään kasvihuoneisiin ja satoa aletaan saada heinäkuun puolivälissä.
– Kun ilmastonmuutos etenee, saattaa olla, että Suomessa voidaan tulevaisuudessa kasvattaa tomaattia ihan avomaallakin, Janne Leino tuumaa.

Bruchetta
4 suurta, kypsää tomaattia
punasipuli
tuoretta basilikaa
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamiviinietikkaa
suolaa
pippuria
6 siivua maalaisleipää
3 valkosipulinkynttä
150 g aurinkokuivattutomaattituorejuustoa
Hienonna tomaatit, punasipuli ja basilika ja sekoita ne kulhossa yhteen. Lisää oliiviöljy ja balsamico. Mausta suolalla ja pippurilla.
Paahda tai grillaa leipäsiivut rapeiksi.
Halkaise valkosipulinkynnet ja pyyhi leivät valkosipulilla. Levitä päälle reilusti kuohkeaa tuorejuustoa. Viimeistele tomaattiseoksella.
Resepti:Arla
Samettinen tomaattikeitto
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 tlk tomaattimurskaa
n. 0,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2-3 rkl tomaattipyreetä
suolaa, mustapippuria
1 tl sokeria
1 tl kuivattua basilikaa
150 g sulatejuustoa tai vuohenjuustoa
(tuoretta basilikaa)
Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota öljyssä kattilassa.
Lisää sipuleiden joukkoon tomaattimurska, vesi, kasvisliemikuutio ja tomaattipyree.
Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen vähintään noin 20 minuuttia.
Lisää joukkoon sulatejuusto tai vuohenjuusto sekä mausteet ja soseuta.
Maista ja mausta mieleiseksi. Tarvittaessa voit ohentaa keittoa vedellä tai kasvisliemellä.
Resepti: Martat