Hyödynnetään myös tähteet

0
Kierrätä vähän kuivahtanut leipä krutongeiksi ja käytä keiton lisukkeena. Kuvassa pinaatti-juureskeikkoa ja saaristolaisleivästä tehtyjä krutonkeja.

Monelle on tuttu tilanne että jääkaapissa pyörii erilaisia jämiä. On pari keitettyä perunaa, eilen avattu kermapurkki, vähän edellispäivän jauhelihakastiketta. Lisäksi ruokapöydällä on kulhossa pari mustunutta banaania ja lepälaatikossa pala kuivahtanutta hiivaleipää. Toisaalta ei viitsisi heittää näitä vielä ihan käyttökelpoisia raaka-aineita pois, mutta kun omat aivot eivät keksi miten niitä voisi järkevästi hyödyntää.

Tässä apuun tulee Motivan yhteistyökumppaneineen ylläpitämä nettisivusta Saa Syödä! Sivusto tarjoaa vinkkejä kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen resepteineen.

Tähdetaivaan uunipasta


Neljälle

Ainekset:

reilu litra keitettyä pastaa tai 400 g raakaa pastaa

400 g kypsää broileria tai lohta,

5 dl maitoa

3 kananmunaa

2 tl sinappia

1 tl kuivattua timjamia

1 tl kuivattua basilikaa

1 tl suolaa

mustapippuria

pari tomaattia, voivat olla hieman ylikypsiäkin

pari desiä juustoraastetta, myös kuivaneet kannat käyvät

Jos käytät raakaa pastaa, niin keitä se kypsäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta lävikössä.

Paloittele broileri tai kala pieniksi paloiksi. Kaada puolet pastasta voideltuun uunivuokaan ja levitä päälle broileri- tai lohipalat. Kaada vuokaan loput pastat.

Sekoita kulhossa maito, kananmunat sekä mausteet. Kaada seos vuokaan.

Viipaloi tomaatit ja levitä ruoan pinnalle. Viimeistele juustoraasteella ja paista 180 -asteisessa uunissa 50-60 minuuttia.

Vinkki: Vuokaan käy pastan sijaan hyvin myös keitetty riisi tai peruna. Silloin aineksista syntyy uunivuoka pastavuoan sijaan.

Broilerin tai lohen voi korvata myös jauhelihakastikkeen jämällä. Vaihtelua pastavuokaan saat lisäämällä siihen kaapista löytyviä vihanneksia esim. parsakaalia, paprikaa tai sipulia.

Krutongit


4 leivänpalaa

voita tai öljyä paistamiseen

mausteita, yrttejä, valkosipulia maun mukaan

Kuutioi leipä. Kuumenna rasva pannulla, ruskista leipäkuutiot. Lisää makua krutonkeihin saat paistamalla ne yhdessä valkosipulisilpun tai vaikkapa basilikan kanssa. Lisää valmiita krutonkeja esimerkiksi salaatin sekaan tai kasvissosekeiton päälle.

Vinkki: Valkosipulikrutongit syntyvät myös uunissa. Leikkaa ruisleipä ”sormiksi”, sivele päälle valkosipuliöljyä ja paista uunissa rapeiksi. Päälle voi ripotella hieman suolaa. Myös saaristolaisleivästä tulee maukkaita krutongeja.

Banaanileipä


125 g voita tai margariinia

2,5 dl sokeria

2 kananmunaa

1/4 tl suolaa

1 tl ruokasoodaa

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

5 dl vehnäjauhoja

3 isoa ylikypsää banaania

pieni kupillinen manteleita tai pähkinöitä rouhittuna

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kaikki kuivat aineet ja lisää taikinaan.

Soseuta banaanit haarukalla ja lisää sose taikinaan, lisää myös rouhitut pähkinät tai mantelit. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan.

Paista 160-asteisessa uunissa reilu tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun taikinaa ei enää tartu tikkuun, banaanileipä on kypsä. Muutoin, jatka hieman paistoaikaa. Jäähdytä hyvin ennen kumoamista.

Vinkki: Tarjoa makeaa banaanileipää aamiaisella tai välipalaksi maustamattoman tuorejuuston kera.