Hävikkiviikolla ruokakursseja ja vinkkejä hävikin vähentämiseen

0

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) kiertää 23.–29. syyskuuta hävikkiviikon aikana kaikissa toimialueensa kunnissa jakamassa tietoa ruokahävikin vähentämisestä. Esimerkiksi Uudessakaupungissa nopeimmat pääsevät kokkailemaan rippeistä ruokaa hävikkiruokakurssilla.

Ympäristöneuvojat pysähtyvät kunnissa keskeisillä paikoilla ja jakavat vinkkejä ruokahävikin vähentämisestä. Samalla neuvojilta voi kysyä muistakin mieltä askarruttavista jätehuoltoasioista.

Uudessakaupungissa 25 nopeinta ilmoittautujaa pääsee osallistumaan hävikkiruokakurssille, jossa opetellaan laittamaan rippeistä ruokaa.

– Kursseilla valmistetaan hävikkiruokaa Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijan kanssa. Kurssi on osallistujille maksuton, mutta sinne on ilmoittauduttava ennakkoon sähköisesti, LSJH:n ympäristökasvatuksen ja jäteneuvonnan palvelupäällikkö Katariina Humalamäki kertoo.

Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy jätteeksi. LSJH:n alkukesästä tekemän sekajätteen koostumustutkimuksen mukaan ruokahävikin eli vielä pakkauksissa olevien elintarvikkeiden osuus sekajätteen seassa oli noussut 2,6 prosenttiyksikköä vuoden 2022 tutkimukseen verrattuna.

– Suurin osa ruokahävikistä syntyy kotitalouksissa: perunat itävät jääkaapin perukoilla pussiinsa, kermaviili jää käyttämättä ja leipä homehtuu pakkaukseensa, kun sitä on ostettu kerralla liikaa, Humalamäki luettelee.

Hävikkiviikko pyrkii vaikuttamaan erityisesti kuluttajiin, jotta kotitalouksien ruokahävikkiä saataisiin vähennettyä.

– Kun oppii suunnittelemaan viikon ruokalistan etukäteen ja hyödyntämään tähteitä, on mahdollista säästää niin luontoa kuin rahaa. LSJH:n hävikkikiertueella pyritään lisäämään asukkaiden tietoa hävikin vaikutuksista ympäristöön ja jakamaan helppoja arkisia vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen, Humalamäki sanoo.

Valtakunnallisen jätesuunnitelman tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä. Myös Lounais-Suomen jätehuolto-ohjelmaan on kirjattu yhdeksi LSJH:n jäteneuvonnan painopisteeksi ruokahävikin vähentäminen.

– Kuntien jätelaitoksilla on tärkeä rooli neuvoa asukkaita asiassa. Jäteneuvontamme tavoitteena on jätteen synnyn ehkäisy, johon ruokahävikin vähentäminen kuuluu olennaisena osana, Humalamäki kertoo.