Havaintoja matkailu- ja ravintolaelinkeinon menestystarinasta Ugissa

0

Yllätyin ja ilahduin lukiessani tutkimustuloksesta, jossa Uudenkaupungin matkailutulon kerrottiin olevan Hangon ja Porvoon tasolla. Asiaa tarkemmin pohdittuani yllättyneisyydelleni ei löytynyt perusteita. Meillä on kaupungin keskustan halkaisevan merenlahden rannalla rivi poikkeuksellisen laadukkaita ravintoloita ja kaksi hotellia, joiden verkkoportaalien asiakasarvioinneista valtaosa yrittäjistä vain haaveilee. Lisäksi kaupungista löytyy monipuolisesti majoituskapasiteettia erilaisille asiakassegmenteille.

Kaupungissamme on panostettu kohtuu tehokkaasti matkailun eteen useita vuosikymmeniä. Ensimmäisenä tulee mieleen julkisella rahalla toteutettu Kaupunginlahden ympäristön kunnostus ja matkailutoimiston palvelut. Minun silmissäni isoimmat panostukset on tehty yksityisellä rahalla ja erityisesti yrittäjien ennakkoluulottomalla rohkealla työllä. Olen seurannut omin silmin kehitystä jo kohta kaksikymmentä vuotta, ja toisaalta kysellyt ja kuunnellut varhaisemmista vaiheista.

Nykyisen positiivisen tilanteen ovat mahdollistaneet, joitain mainitakseni, Mikko Räisäsen, Satu Karvisen, Arja Forsellin ja Kaija sekä Simo Reijonsaaren kaltaisten yrittäjien pelottomat investoinnit uusiin liikepaikkoihin tai alaa uudistaviin toimintatapoihin jo vuosikymmeniä sitten. En rajaa investoinniksi usein lainarahalla tehtävää puitteiden rakentamista pelkästään, vaan nämä mainitsemani pioneerit ovat myös investoineet osaamiseen työyhteisöjä rakentaessaan. Yrittäjän silmin myös laajat aukioloajat tai uudet toimintatavat ovat riskisiä investointeja vaikka palkkakustannukset kirjautuvat toimintakuluihin. Nämä edelläkävijät ovat luoneet markkinaa omalla toiminnallaan, siis opettaneet ihmisiä käyttämään matkailu- ja ravintolapalveluita.

Laaja tarjonta ravintoloiden osalta luo positiivista kilpailutilannetta. Jo kymmenen kesää toiminut Bistro Bay uudisti meidän paikallisten käsitystä hyvästä ravintola-annoksesta, sekä sisustuksesta, ja pakotti myös muut toimijat kehittämään tarjontaansa. Tiedän, ja tunnen ihan nimeltä, myös monta matkailijaa, ketkä palatessaan Uuteenkaupunkiin haluavat syömään siihen rannan ihanaan Bistroon.

Rainer Nymanin panostukset Captain’s Makasiinin puitteisiin näyttivät tietä rivin muille toimijoille, kuinka kannattavia ovat investoinnit terassien kattamiseen kautta pidennettäessä tai kesän sadepäiviin varauduttaessa. Meillä on tätänykyä monta nuorehkoa ravintoloitsijaa tai kahvilan pitäjää, joten tulevaisuuden ennuste on hyvä.

Uskon Alisenkadun uudistusten luovan samanlaisen positiivisen kierteen ruutukaava-alueelle. Alisenkadun ilmeen kohennus ei rajoitu pelkästään kaupungin investoinniksi. Pekka ja Kirsti Ajanko ovat kunnostaneet vanhojen rakennusten julkisivuja ja saaneet aikaiseksi uutta toimintaa ja pelastaneet vanhaa rakennusten ”kivijalkoihin”. Myös entisen Eka-marketin rakennuksen liikkeiden tarjonta ilahduttaa… Itse asiassa koko kadun tai koko keskustan. Ei meillä asiat ole niin huonolla tolalla kuin usein kahvipöytäkeskusteluista tai somekirjoituksista voisi päätellä. Ainakin monet matkailijat näkevät kauneutta ja elinvoimaa yksityiskohdissa mihin me paikalliset olemme tottuneet tai jopa sokeutuneet.

Tapio Pääkkö

kaupunginvaltuutettu (kesk.)

P.S. Toki näen julkisten investointien arvon. Tuskin nykyään kaupungissa olisi vierasvenesatamaa tai leirintäaluetta, mikäli kaupunki ei olisi investoinut niihin aikoinaan. Arvostan suuresti kaupunkisuunnittelun ja rakennusvalvonnan suopeaa suhtautumista yrittäjien investointien sallimiseen omien tilojensa päivittämisessä nykyisiin asiakkaiden tarpeisiin.