Silakkapotti
800 g silakkafileitä
1 rkl suolaa
1 tl valkopippuria
400 g siankylkiviipaleita
3 dl kuohukermaa
4 isoa jauhoista perunaa kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
Mausta silakkafileet suolalla ja pippurilla.
Lado sopivan kokoisen uuniastian pohjalle ensin tasaiseksi kerrokseksi siankylkiviipaleita. Levitä päälle kerros perunaviipaleita ja sitten silakkafileitä. Mausta.
Jatka, kunnes päällimmäiseksi kerrokseksi jää siankylkiviipaleita,
Kaada kerma päälle ja kypsennä 160-asteisessa uunissa kannella peitettynä vähintään neljä tuntia.
Anna potin jäähtyä hieman. Tarjoa reilusti voidellun ruisleivän ja vaikka jääkylmän lager-oluen kera.
Pekoni-ruisleipäsilakat
1 kg silakkafileitä
suolaa ja mustapippuria
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna
puolikas puntti tilliä hienonnettuna
2 rkl sitruunamehua
100 g pekonia pieniksi kuutioiksi pilkottuna
100 g ruisleipää pieniksi kuutioksi pilkottuna
5 dl kermaa
Leikkaa silakoista selkäevä pois saksilla. Mausta silakkafileet suolalla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon valkosipulimurska, tillisilppu ja sitruunamehu.
Taita fileet kiinni kalan muotoon ja asettele silakat selkäpuoli ylöspäin uunivuokaan.
Ripottele pinnalle pekoni, ruisleipä ja kaada lopuksi kerma päälle.
Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
Maukkaimmat rapusilakat
4 annosta
600 g silakkafileitä
suolaa
valkopippuria
Tomaattiliemi:
4 rkl tomaattisosetta
6 rkl ruokaöljyä
3 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hienonnettua sipulia
hiven sokeria, suolaa
tillisilppua
Levitä silakkafileet ensin työlaudalle tai voipaperin päälle. Ripauta niille vähäsen suolaa ja kierrä myllystä valkopippuria. Taita fileet kalan muotoon ja lado voideltuun uunivuokaan vieri viereen. Tai jos haluat ruoasta koristeellisemman, kierrä rulliksi. Sekoita liemi, kaada kaloille ja hauduta vuokaa 175 asteen uuninlämmössä noin puoli tuntia. Nämä rapusilakat maistuvat kuumina ja kylminä.
Thai-silakat
800 g silakkafileitä
noin 1 tl suolaa
1 limetin mehu
2 tl kalakastiketta
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
2 dl kookosmaitoa
3 rkl makeaa chilikastiketta (tai 2 rkl srirachaa, jos tykkäät tulisemmasta)
3 rkl silputtua basilikaa tai thai-basilikaa
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1 dl tuoretta korianteria silputtuna
Mausta silakkafileet suolalla ja levitä ne laakeaan uunivuokaan. Purista limetistä mehu ja kaada kaloille. Ripottele päälle kalakastike ja inkivääri. Anna marinoitua viileässä puolisen tuntia. Sekoita välillä.
Sekoita kookosmaidon joukkoon chilikastike, basilika ja valkosipuli. Kaada kookosmaito vuokaan kalojen päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia.
Koristele tuoreella korianterilla ja limelohkoilla.
Ohjeet: ProKala ry