Pizzataikina paranee jääkaapissa

0
Pizzakivi on hyvä lisä, kun paistaa pizzaa tavallisessa sähköuunissa. Pizza kannattaa nostaa suoraan kuuman kiven päälle.

Monessa perheessä vietetään pizzaperjantaita, mutta tänä viikonloppuna pizzaa voi syödä sunnuntainakin, sillä silloin vietetään kansainvälistä pizzapäivää.

Hyvän pizzan teko alkaa pohjan leipomisesta. Parasta on tehdä pizzapohja jo edellisenä iltana ja pitää se yön yli jääkaapissa. Kun taikinan annetaan kohota jääkaappikylmässä, hiiva ehtii kypsyä ja pizzapohjasta tulee ilmavampaa. Jos oikein haluaa hifistellä, pohjaan voi käyttää 00-jauhoja, mutta tavallinen vehnäjauhokin menettelee.

Pizzapohjan valmistaminen alkaa liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen, jos käyttää tuoretta hiivaa. Kuivahiiva vaatii lämpöisempää. Vesi saisi olla lämpötilaltaan 41–42 astetta, jotta hiiva herää.

Sen jälkeen taikinaan sekoitetaan muut ainekset: sokeri, suola ja jauhoja, kunnes taikina ei enää tartu käsiin eikä kulhon reunoihin. Lisää lopuksi öljy. Vaivaa taikinaa puhtaalla pöydällä noin viisi minuuttia. Mikäli teet taikinan nopealla kohotuksella, kohota taikinaa huoneenlämmössä. Jääkaappikohotusta varten kulho peitetään kelmulla ja nostetaan jääkaappiin 10–12 tunniksi. Pizzataikinaa voi pitää jääkaapissa pitempäänkin. Joidenkin mielestä taikina on parhaimmillaan kolmen päivän kohotuksen jälkeen.

Valmistele haluamasi täytteet ennen kuin alat kaulia taikinaa. Taikina nostetaan kulhosta pöydälle ja jaetaan sopiviin osiin. Kauli tai painele taikina jauhotetulla pöydällä pizzapohjaksi. Nosta pizzapohja leivinpaperin päälle.

Pizzan pohjalle voi levittää tomaattikastiketta tai vaikkapa ranskankermaa. Täytteet voi valita mieltymystensä mukaan. Siitä voi perheessä kinastella, kuuluuko ananas pizzaan vai ei.

Pizzaan voi valita monenlaisia juustoja, esimerkiksi emmentalia, cheddaria, gruyèreä, provolonea tai mozzarellaa.

Yksinkertainen, mutta hyvinkin herkullinen mozzarellapizza vaatii vain mozzarellaa, tomaattia ja paistetun pizzan päälle rucolaa ja laadukasta oliiviöljyä.

Paista pizzaa kuumassa uunissa 10–15 minuuttia. Pizzakivellä paistettuna pohjasta tulee rapeampi.

Yön yli kohotettava pizzapohja


2 dl vettä

10 g (2 tl) hiivaa

ripaus suolaa

4 dl vehnäjauhoja

1 rkl öljyä

Lähde: K-Ruoka

Pizzan tomaattikastike


2 valkosipulinkynttä

oliiviöljyä

400 g laadukasta tomaattimurskaa

½ nippu basilikaa

Lähde: Lejos

Foodora on selvittänyt tuhannen suosituimman pizzerian perusteella Suomen suosituimmat pizzatäytteet. Suosituimmat pizzatäytteet olivat tässä järjestyksessä: aurajuusto, ananas, pepperoni, valkosipuli, oregano, kinkku, kebab, salami, kana, katkarapu, tonnikala, pekoni, fetajuusto, jalapeno ja jauheliha.

Pizzaan tilataan myös erikoisia täytteitä. Oudoimpien täytteiden joukossa ovat esimerkiksi bearnaise-kastike, turkinpippuri ja ranskalaiset perunat.

Foodoran tilasto oli kerätty kuudelta kuukaudelta ja lista julkaistiin lokakuussa 2024.