
Lounaskahvila Rosamundassa oli loppuviikosta haikea tunnelma.
– Kiitos hyvistä aterioista. Sinua tulee ikävä, kanta-asiakkaat kävivät hyvästelemässä Maija Suomista , joka on ollut yrittäjänä lounaskahvila Rosamundassa parikymmentä vuotta.
Maija hymyilee lämpimästi. Kun hän siirtyy eläkkeelle, kolmen ihmisen unelma täyttyy.
– Olen ollut virallisesti jo kolme vuotta vanhuuseläkkeellä ja onhan elämässä muutakin kuin tämä kahvila, hän sanoo.
Pöydässä vastapäätä istuvat uudet yrittäjät, sisarukset Minttu Tuhkanen , 32, ja Matti Hieta, 35, joiden kasvoilla hehkuu innostus. Minttu muistelee, että kun he asuivat kämppiksinä yli 10 vuotta sitten, jo silloin he suunnittelivat yhteistä kahvilaa. Välillä haave unohtui, kun Mintun perheeseen syntyi kaksi lasta ja Matti asui kotvan Turussa.
Sitten yhtenä päivänä Minttu ja Matti kävelivät Rosamundan ohi ja huomasi Myytävänä-lapun sen ikkunassa.
Matti soitti vielä samana päivänä Maijalle ja lopputuloksena oli kaupat. Yrityskaupassa siirtyy lounaskahvilan nimi, Sari Vainio jatkaa kahvilassa työntekijänä, tilatkin pysyvät lähes ennallaan.
– Tämä on niin kodikas, että ei täällä oikein mitään tarvitse tehdä, Minttu sanoo.
Muutokset koskevat enemmän liiketoimintaa. Nuoret yrittäjät aikovat pitää lounaskahvilan auki myös maanantaisin ja kesällä myös sunnuntaisin.
– Kun keskustassa on jokin tapahtuma, kuten laskiaissunnuntaina, myös silloin pidetään kahvila auki.
Ruokalistalle tulee jotain uutta.
– Säilyttäkää perjantain kalapäivä, asiakas huikkaa ulos mennessään.
– Pidetään, Minttu lupaa.
Myös uuniperuna säilyy listalla, johan siihen velvoittaa lounaskahvilan nimikin.
Rosamundan ruokalistalla on jatkossa usein pastaa.
– Olen itse hulluna pastaan, Minttu nauraa.
Yksi toinenkin Mintun ”hulluus” tulee näkymään Rosamundassa. Minttu on hurahtanut kakkujen tekoon. Hän on tehnyt useita vuosia fantasiakakkuja ystävien juhliin.
– Kun esikoiseni täytti vuoden, tein kakun ja se meni ihan pilalle, pohjakin lässähti. Sisuunnuin siitä ja päätin, että kun hän täyttää kaksi vuotta, teen synttäreille mahtavan kakun. Monta epäonnistumista on ollut, mutta nyt uskallan luvata ihan minkälaisen kakun vaan.
Matti kertoo, että he aikovat rikastaa muutenkin kahvilatarjoilua.
– Vaikka Uusikaupunki on pieni kaupunki, niin kyllä tänne monta kahvilaa mahtuu. Vaikuttaa siltä, että täällä on alkanut kahvilakulttuuri kukoistaa.
Matti on koulutukseltaan tarjoilija ja kokki. Hänen osaamistaan uusikaupunkilaiset ovat kokeneet useissa paikallisissa ravintoloissa.
– Molemmat työskentelevät keittiön ja salin puolella, mutta työnjakona on, että minä vastaan keittiöstä ja Minttu salista, Matti kertoo.
Se sopii hyvin puheliaalle ja nauravaiselle Mintulle, joka viihtyy ihmisten parissa. Hänestä lounaskahvilan pitäminen tuntuu houkuttelevalta raskaan hoitotyön jälkeen.
– Voitte unohtaa lomat, rahat ja pitkät yöunet, Maija Suominen toppuuttelee nuoria. Hän itse oli työskennellyt Laitilan Shellin liikepaikkavastaavana ennen kuin ryhtyi yrittäjäksi.
– Nyt elämä muuttuu, pääsen Minifarmiin, Merefestiin, kuntosalille ja vesijumppaan, hän hehkuttaa.
– Tähän asti olen lähinnä kuunnellut, mitä asiakkaat kertovat kaikesta siitä kivasta, mitä Uudessakaupungissa tapahtuu. Yrittäjänä olen ollut kahvilassa kiinni.
Osansa Maijan eläkepäivistä saavat myös kolme lastenlasta sekä kesällä syntyvä neljäs pienokainen. Mummu on jo luvannut lähteä pienten kanssa Wintterin uimahalliin.
– Se vähän pelottaa, kun lupauduin myös vesiliukumäkeen, hän nauraa.
Minttu ja Matti vannottavat, että Maija käy välillä myös heitä moikkaamassa kahvilassa.
– Olemme olleet Maijan opissa nyt muutaman päivän. Keskiviikosta alkaen me avaamme Rosamundan oven.
Yrittäjät huomauttavat, että Rosamundasta aiemmin ostetut lahjakortit ovat yhä voimassa.