
– Ongelmaa ei ole ollut, tavaraa on saatu. Jos jonkin tuottajan toimitukset ovat loppuneet, jostain muualta on saatu, K-supermarket Itäpoijun kauppias Miikka Lavanto kuvailee tilannetta.
Lavanto kertoo, että yhtenä pelastuksena on ollut leikkuuliha. Market on tilannut leikkuulihaa, ja liha on jauhettu omassa myllyssä jauhelihaksi.
– Olemme tilanneet sen verran ison määrän, että liha on riittänyt. Saatavuus on ollut meillä suhteellisen hyvä. Osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan ansiosta pystymme jauhamaan tuoretta jauhelihaa joka päivä.
Toimialajohtaja Sami Junnila Turun Osuuskaupasta kertoo, että viimeisten viikkojen aikana jauhelihan saatavuushaasteita on ollut normaalia enemmän, ja näihin on vaikuttanut kasvaneen kysynnän lisäksi useampi samanaikainen taustatekijä, kuten pääsiäisen pyhät ja viikon 15 lakko, joka koski osaa tavarantoimittajista.
– On mahdollista, että tilapäisiä saatavuuskatkoja voi esiintyä myös jatkossa. Käymme jatkuvia keskusteluja lihatalojen kanssa ja varmistamme kuitenkin omilla toimenpiteillämme, että asiakkaillemme on jauhelihaa kyllä tarjolla jatkossakin, Junnila lupaa.
Myös muun naudan lihan saatavuudessa on ollut haasteita, mutta tilanne ei ole yhtä akuutti kuin jauhelihan saatavuudessa.
Junnila kertoo, että asiakkaat ovat etsineet naudanjauhelihalle vaihtoehtoja.
– Valikoimaa on runsaasti ja nyt onkin hyvä tilaisuus kokeilla uusia raaka-aineita ja reseptejä.
K-supermarket Laitilassa naudanjauhelihaa on pystytty tarjoamaan asiakkaille joka päivä.
– Kaupan itsejauhamaa jauhelihaa on hyvin saatavilla, johtuen pitkäaikaisesta yhteistyöstä lähituottajien ja -leikkaamojen kanssa, kauppias Erno Selänne kertoo.
Sen sijaan teollisuuden pakkaaman jauhelihan suhteen on ollut ajoittain vajetta. Selänne arvioi, että jatkossakin riittävyyshaasteita on, ja valikoima kaventuu.
– Myös hinnoittelupaineita on, tästä syystä kampanjointia on vähemmän.
Laitilassa asiakkaat ovat korvanneet naudanjauhelihaa ostamalla sekoitejauhelihaa. Sen myynti on ollut selkeästi kasvussa.
Keulan asiakkuusjohtaja Johanna Sainio kertoo, että Laitilan S-marketiin on saatu päivittäin jauhelihaa ja muitakin tuotteita riittävästi.
– Toki niitä ostetaan enemmän, jos haluttu tuote puuttuu.
Fakta
Tässä syy
Pääosa naudanlihasta tuotetaan Suomessa kasvattamalla lypsykarjatiloilta tulevia vasikoita teuraaksi. Naaraspuoliset lehmävasikat jäävät yleensä lypsykarjatilalle kasvamaan maitoa tuottaviksi lehmiksi, kun taas sonnivasikat lähtevät muutaman viikon ikäisinä kasvatettaviksi naudanlihantuotantoon erikoistuneille tiloille.
Lehmien määrä on laskenut Suomessa vähitellen jo vuosikymmeniä.
Suomen naudanlihan tuotanto kattaa neljä viidesosaa kulutuksesta. Keskimäärin suomalainen syö vuodessa 17,7 kg luullista naudanlihaa.
Lähde: MTK