
Tässä apuun tulee Motivan yhteistyökumppaneineen ylläpitämä nettisivusta Saa Syödä! Sivusto tarjoaa vinkkejä kestäviin ruokavalintoihin ja ruokahävikin vähentämiseen resepteineen.
Tähdetaivaan uunipasta
Neljälle
Ainekset:
reilu litra keitettyä pastaa tai 400 g raakaa pastaa
400 g kypsää broileria tai lohta,
5 dl maitoa
3 kananmunaa
2 tl sinappia
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl suolaa
mustapippuria
pari tomaattia, voivat olla hieman ylikypsiäkin
pari desiä juustoraastetta, myös kuivaneet kannat käyvät
Jos käytät raakaa pastaa, niin keitä se kypsäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta pasta lävikössä.
Paloittele broileri tai kala pieniksi paloiksi. Kaada puolet pastasta voideltuun uunivuokaan ja levitä päälle broileri- tai lohipalat. Kaada vuokaan loput pastat.
Sekoita kulhossa maito, kananmunat sekä mausteet. Kaada seos vuokaan.
Viipaloi tomaatit ja levitä ruoan pinnalle. Viimeistele juustoraasteella ja paista 180 -asteisessa uunissa 50-60 minuuttia.
Vinkki: Vuokaan käy pastan sijaan hyvin myös keitetty riisi tai peruna. Silloin aineksista syntyy uunivuoka pastavuoan sijaan.
Broilerin tai lohen voi korvata myös jauhelihakastikkeen jämällä. Vaihtelua pastavuokaan saat lisäämällä siihen kaapista löytyviä vihanneksia esim. parsakaalia, paprikaa tai sipulia.
Krutongit
4 leivänpalaa
voita tai öljyä paistamiseen
mausteita, yrttejä, valkosipulia maun mukaan
Kuutioi leipä. Kuumenna rasva pannulla, ruskista leipäkuutiot. Lisää makua krutonkeihin saat paistamalla ne yhdessä valkosipulisilpun tai vaikkapa basilikan kanssa. Lisää valmiita krutonkeja esimerkiksi salaatin sekaan tai kasvissosekeiton päälle.
Vinkki: Valkosipulikrutongit syntyvät myös uunissa. Leikkaa ruisleipä ”sormiksi”, sivele päälle valkosipuliöljyä ja paista uunissa rapeiksi. Päälle voi ripotella hieman suolaa. Myös saaristolaisleivästä tulee maukkaita krutongeja.
Banaanileipä
125 g voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1/4 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
5 dl vehnäjauhoja
3 isoa ylikypsää banaania
pieni kupillinen manteleita tai pähkinöitä rouhittuna
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita kaikki kuivat aineet ja lisää taikinaan.
Soseuta banaanit haarukalla ja lisää sose taikinaan, lisää myös rouhitut pähkinät tai mantelit. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen voideltuun ja jauhotettuun leipävuokaan.
Paista 160-asteisessa uunissa reilu tunti. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kun taikinaa ei enää tartu tikkuun, banaanileipä on kypsä. Muutoin, jatka hieman paistoaikaa. Jäähdytä hyvin ennen kumoamista.
Vinkki: Tarjoa makeaa banaanileipää aamiaisella tai välipalaksi maustamattoman tuorejuuston kera.