Joulun tuoksu

0
Saaristolaisleivän nesteenä voi käyttää niin piimää kuin mehua.

Lapsuuden kodissani jouluun kuului perusteellinen suursiivous. Mieleeni on jäänyt erityisesti kiillotusaineen tuoksu, jolla huonekalujen puuosat käsiteltiin. Muistan vieläkin pullon mallin ja haalistuneen turkoosin etiketin pullon kyljessä.

Kiillotusaineen tuoksu oli hieman pistävä. Tuoksuun sekoittui kylmää ulkoilmaa, sillä siivouksen loppuvaiheessa huoneet tuuletettiin kunnolla.

Kaikki matot vietiin ulos lumihankeen tampattaviksi. Siivous oli niin perusteellista, että myös kirjahyllyn kirjat tuuletettiin ulkona kansista riiputtamalla.

Nykyään saaristolaisleivän tuoksu levittää meidän kotiin joulun tuoksun, vaikka leivontapäivä osuisi keskelle kesää tai syyskuun iltaan.

Kun sain tämän saaristolaisleivän ohjeen poikani kummitädiltä, muistan miettineeni, miten helposti ja pienellä vaivalla saadaan tehtyä jotain näin hyvää. Ja samalla kertaa ei vain yhtä leipää, vaan samoin tein kaksi samanlaista.

Poikani on tehnyt tällä samalla ohjeella vegaanista saaristolaisleipää korvaamalla piimän itse sekoittamallaan vegaanisella piimällä, eli yksinkertaisesti yhdistämällä 0,5 litraa maustamatonta soijajogurttia ja 0,5 l maustamatonta soijamaitoa.

Seuraavalle tasolle pääsin leivän kanssa, kun lähdin kokeilemaan leivän valmistusta ihan tavalliseen kaupan omenatuoremehuun. Leivästä tuli raikkaampi ja ainakin sillä kertaa helposti ohuiksi siivuiksi viipaloitava. Seuraavana vuorossa olikin kaupan tumma glögi.

Koska ohjeesta tulee kätevästi kaksi leipää ja pakastimessa on jo kolme leipää joulua odottamassa, en ole päässyt kokeilemaan seuraavaa mahdollisuutta, jossa nesteenä olisi appelsiinituoremehu. Mutta käytitpä nesteenä lähes mitä tahansa, niin aina uunista ulos tulee hyvää leipää.

Saaristolaisleipä


1 l kädenlämpöistä piimää

1,5 palaa hiivaa

3 dl siirappia

1,5 rkl suolaa

3 dl kaljamaltaita

3 dl ruisjauhoja

3 dl vehnäleseitä

10 dl vehnäjauhoja

Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Lisää mukaan hiiva. Kun hiiva on sulanut nesteeseen, lisää suolaa ja siirappi sekoitellen. Vaihda työvälineeksi vispilä ja lisää kaikki jauhot vuorollaan. Loppuvaiheessa voit vaihtaa vispilän suureen lusikkaan, sillä on helpompi sekoittaa paksua puuromaista taikinaa. Vehnäjauhojen määrä voi vähän vaihdella, joten vähennä tai lisää niitä tarvittaessa.

Peitä leivinliinalla ja siirrä kulho kohoamaan vedottomaan paikkaan 1,5 tunniksi.

Vuoraa kaksi leipävuokaa rypistetyillä leivinpapereilla ja kaada taikina vuokiin.

Paista vierekkäin 175 asteessa noin 1,5 tuntia.