Sieniä talven juhliin

0
Glögimarinoituja herkkusieniä.

Metsäsienet tai viljellyt kotimaiset sienet ovat hyvä lisä juhlakauden ruokatarjoiluihin. Sieniä kannattaa käyttää monipuolisesti. Jos syksyllä ei tullut käytyä sienimetsässä ja säilöttyä sieniä talven varalle, ei hätää. Käytä kotimaisia sienisäilykkeitä tai tuoreita viljeltyjä sieniä, joita saa kaupoista ympäri vuoden.

Metsäsienet ja viljellyt sienet sopivat monenlaisiin ruokiin ja piirakoihin. Sienet antavat ruokiin umamisuutta. Umami on japania, ja se selitetään usein lihaisaksi, ruokahalua herättäväksi mauksi. Umami on yksi perusmauista happaman, makean, suolaisen ja karvaan ohella.

Sienistä saa kasvisruokaa, niistä voi valmistaa erilaisia lisukkeita liha- tai kalaruoalle tai niillä voi maustaa ja jatkaa liharuokia. Sienet itsessään ovat vähäenergistä syötävää. Niiden energiasisältöä nostaa se, miten sienet valmistetaan.

Glögimarinoidut herkkusienet


4–6 annosta

200 g tuoreita herkkusieniä

1–2 (puna)sipulia

Marinadi:

2 valkosipulin kynttä

0,5 dl silputtua basilikaa ja persiljaa

3 dl rypsiöljyä

1 dl glögitiivistettä tai punaviinietikkaa

1 rkl sokeria

0,5 tl mustapippuria

Kuori ja viipaloi sipulit renkaiksi. Leikkaa sienet lohkoiksi tai viipaleiksi. Laita sienet ja sipulirenkaat kerroksittain tiiviiseen lasipurkkiin. Kuori ja silppua valkosipulin kynnet sekä yrtit. Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada sienien ja sipulirenkaiden päälle. Lisää tarvittaessa öljyä, jotta sienet peittyvät kokonaan. Sulje purkki ja nosta jääkaappiin maustumaan. Sienet ovat valmiita aikaisintaan vuorokauden kuluttua. Tarjoa lisäkkeenä tai noutopöydän osana. Marinadiliemi sopii salaatinkastikkeeksi.

Voit käyttää sieninä myös 200 g suolasieniä, esimerkiksi kangasrouskuja. Paloittelet liotetut sienet pienemmiksi, mutta sienet saavat olla reiluina paloina.

Tattipaahtovanukas


5–6 annosta

100 g pakastettuja tatteja tai 15 g kuivattuja

2 dl kuohukermaa

0,75 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa

3 keltuaista

2 kananmunaa

Pinnalle:

(ruoko)kidesokeria

Silppua sulaneet tatit pieneksi ja laita kattilaan. Mittaa sekaan kerma, sokeri ja vaniljasokeri. Kiehauta ja siirrä sivuun jäähtymään. Jos käytät kuivattuja tatteja, murskaa niitä pienemmäksi ja liota ensin kermassa noin 15 minuuttia ennen kiehauttamista. Erottele kolmesta kanamunasta keltuaiset ja sekoita kahden kananmunan kanssa erillisessä kulhossa. Soseuta jäähtynyt kerma-sokeri-sieniseos sauvasekoittimella. Ei haittaa, vaikka sekaan jäisikin muutamia isompia sienen palasia. Lisää joukkoon maito ja kananmunaseos ja vatkaa hyvin. Jaa taikina uunin kestäviin annosvuokiin ja nostele vuoat lasiseen uunivuokaa. Kaada uunivuoan pohjalle vettä ja kypsennä vanukkaat uunissa 175 asteessa vesihauteessa noin 1 tunti tai kunnes vanukkaat ovat hyytyneet. Anna jäähtyä hieman tai vaikka seuraavaan päivään jääkaapissa. Ripottele vähän ennen tarjoilua joka vuoan pinnalle noin 1 tl sokeria ja nosta kuumaan uuniin ylätasolle minuutiksi tai pariksi (grillivastuksen alle), kunnes sokeri sulaa ja saa paahtuneen värin. Tai käytä sokeripinnan sulattamiseen ruoanvalmistukseen tarkoitettua poltinta. Vanukkaat maistuvat myös ilman sokeripintaa. Tarjoile jälkiruokana esimerkiksi marjojen kanssa.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry