
Joulukuun kirjavinkkeihin on koottu kirjoja, joista löytyy reseptejä niin tavallisiin kuin villimpiinkin pipareihin ja muihin talven juhliin sopiviin herkkuihin. Maistuisiko sinulle hunajakakku vai koristaako pöytääsi tänä vuonna näkkileipätalo?
Vinkkijutun kirjat ja muita joulun keitto- ja leivontakirjoja löydät Uudenkaupungin pääkirjaston vinkkipöydältä. Tervetuloa lainaamaan!
Kasper Strömman: Piparkassun talot
Kasper Strömman on suomalainen graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tunnetaan blogeistaan, sarjakuvistaan ja suuresta rakkaudestaan Runebergin torttuihin. Humoristisesta Piparkassun talot -kirjasta löytyykin ohje Ruuneperin kotitaloon ja aksometrisiin ruunareihin. Homejuuston ystävä voi dekonstruoida valmispiparkakkutalosta autenttisen suomalaisen peruskoulun, ja jos piparkakku ei maistu, voi taloja tehdä myös näkkileivästä. Helppoa ja hauskaa!
Mima Sinclair: Pipari-ihmemaa – 30 piparkakkuohjetta leivontaan ja koristeluun
Jos näkkäritalo kuulostaa liian hurjalta, Mima Sinclairin kirjasta löydät perusohjeet miedompaan vaaleaan ja mausteisempaan tummaan piparkakkutaikinaan. Kirjassa vinkataan, miten taikinoista saa tehtyä gluteenittomia, maidottomia ja munattomia. Pipari-ihmemaasta saat ohjeet muun muassa tavallisiin piparkakkutaloihin, suklaiseen linnunpönttöön sekä tähtikranssiin. Tai miltä kuulostaisi ranskalaistyylinen pain d’epices -maustekakku suklaa-appelsiinikastikkeen kera?
Leila Lindholm: Leilan makea joulu
Ruotsalaisen tv-kokin, Leila Lindholmin mukaan mustapippuri on ollut piparkakkujen alkuperäinen mauste, mutta nykyään sitä lisätään taikinaan vain harvoin. Lindholmin piparkakkutaikinassa pippuria kuitenkin on. Kauniisti kuvitetussa Leilan makea joulu -kirjassa on Olle-sedän rapeiden piparkakkujen lisäksi monia muita joulun aikaan sopivia reseptejä. Juustotarjottimelle Lindholm suosittelee rosmariini-parmesaanikeksejä ja glögin vaihtoehdoksi raikkaampaa glögisangriaa.
Anna-Liisa Mattila: Piparikirja
Jos piparkakkujen historia kiinnostaa enemmänkin, kannattaa tarttua Anna-Liisa Mattilan Piparikirjaan. Kirja vie lukijan kauas piparkakkujen menneisyyteen. Piparkakkujen edeltäjiä, hunajakakkuja, on löydetty faarao Ramseksen haudasta. Viikingit puolestaan uhrasivat sian muotoisia hunajaleipiä jumalille rikkauden varmistamiseksi. Hunajaa pidettiin jumalten ruokana, ja hunajakakkuja syömällä toivottiin itselle pitkää ikää, runsasta satoa ja muuta hyvää. Kirjan lopusta löytyy muutamia ohjeita hunajakakkuihin. Ehkä niitä leipomalla voi varmistaa onnen vuodeksi 2024.
Katja Bäcksbacka & Teemu Leminen: Ruokatorstain uudet jouluherkut
Ruokatoimittajat Katja Bäcksbacka ja Teemu Leminen ovat koonneet Helsingin Sanomissa julkaistuja joulureseptejä yksiin kansiin. Ruokatorstain uudet jouluherkut -kirjasta löytyy noin sata reseptiä, jotka tuovat uusia makuja perinteiseen juhlaan. Joulupöytää voi uudistaa esimerkiksi kastanja-omenatahnalla täytetyllä possulla tai pähkinöillä ja sienillä täytetyllä poronfileerullalla. Tiramisusta saa jouluisen version piparkakuilla. Kirjasta löytyy myös reseptejä ruokalahjoihin ja uudenvuoden viettoon. Kirjan inspiroivat kuvat saavat veden herahtamaan kielelle.
Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi kirjastovirkailija Johanna Borman.