Chai latte on alkujaan intialainen pehmeän mausteinen teejuoma, joka tehdään tällä kertaa kauramaitoon, sillä se antaa juomalle täyteläisyyttä ja makeutta. Perinteisesti juoma valmistetaan kuitenkin täysmaitoon.
Mausteita, mielellään tuoreita ja kokonaisia, voi vaihdella oman maun mukaan, mutta talvikauteen sopivat erinomaisesti kanelin ja kardemumman itämaiset vivahteet. Yleisiä mausteita ovat myös inkivääri, muskotti ja mustapippuri.
Nykyään on mahdollista ostaa valmiita chai latte -seoksia jauheina tai valmiina teepusseina. Mutta oman teejuoman valmistus onnistuu helposti kotikeittiössä.
Haudutettu musta tee on hyvä pohja aloittaa kokeilut. Jos haluat kofeiinittoman juoman, valitse tilalle rooibos tai yrttipohjainen juoma. Jos tee tuntuu liian kesyltä ja olet vannoutunut kahvinjuoja, silloin kannattaa kokeilla samaa juomaa pikakahvijauheesta valmistettuna. Silloin tosin ei enää puhuta chai lattesta, vaan dirty lattesta.
Lämmin Chai latte sopi viileään heinäkuun päivään, mutta vielä paremmin se sopii näihin kylmiin marras- ja joulukuun lyhyisiin päiviin ja alkaneeseen glögikauteen.
Chai latte kahdelle
4 dl vettä
1 rkl mustaa irtoteetä
1 kanelitanko
6 kpl kokonaisia neilikoita
6 kpl kardemumman siemenkotia
1 tähtianis
3 dl kauramaitoa
2 rkl ruokokide- tai fariinisokeria
Koristeeksi jauhettua kanelia
Käy ennen juoman valmistamista maustekaupassa, jotta saat mausteista kaiken hyvän maun irti.
Jos kuitenkin valitset omasta maustehyllystäsi mausteet, paahtaminen voimistaa mausteiden makua. Mausteita kannattaa paahtaa kuivalla paistinpannulla kovassa lämmössä muutama minuutti sekoitellen.
Siirrä mausteet kattilaan ja lisää mukaan vesi. Anna seoksen hautua kymmenen minuuttia kevyesti poreillen.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää mukaan irtotee. Hauduta toiset kymmenen minuuttia kannen alla.
Kuumenna kauramaitoa kolmen desin verran toisessa kattilassa kiehuvaksi. Sekoita maidon joukkoon sokeri. Sekoita kunnes sokeri on sulanut maitoon.
Siivilöi tee kauramaidon joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada korkeisiin laseihin tai mukeihin. Koristele juomat halutessasi vaahdotetulla maidolla ja ripottele pinnalle jauhettua kanelia.
Tiina Perähannu-Silvola