Paikallinen ruoka houkutteli väkeä Varhaisperunakarnevaaliin

0
Väättästen tilan varhaisperunoita olivat myymässä Elias Väättänen, Anssi Väättänen, Hanna-Leena Väättänen ja Joonas Suvanto.

– Uskallan sanoa, että kiinnostus varhaisperunaan on vahva. Se on kesän herkku, ja ihmiset ovat selkeästi tulleet tänne ostamaan perunaa, kertoo Väättäsen tilan isäntä Anssi Väättänen .

Lauantaina järjestettyyn varhaisperunakarnevaaliin pääsi keskustasta kätevästi TukTuk-kuljetuksella, ja perunanostajia oli ajoittain jopa jonoksi asti.

– Tarvitsimme lisätoimituksia suoraan pellolta kesken päivän, sillä emme osanneet varautua suosioon, Väättänen sanoo.

Kevät on ollut perunanviljelyn kannalta erilainen.

– Pääsimme aloittamaan istutuksen poikkeuksellisen aikaisin, jo 18. maaliskuuta. Huhtikuussa säät olivat kylmiä, mutta muovin ja harson alla peruna pääsi silti kehittymään. Tänä vuonna ollaan sadon valmistumisessa etuajassa, ja varhaisperunaa oli tarjolla jo valmistujaisviikonloppuna. Se on toisinaan ollut epävarmaa.

Viime viikkojen sateet ovat aiheuttaneet haasteita, sillä pellot ovat olleet märkiä nostojen aikaan. Siitä huolimatta perunaa on saatu hyvin myyntiin. Tapahtumassa oli tarjolla neljää lajiketta, joista annabelle on Väättäsen mukaan ylivoimaisesti suosituin.

– Toivoisin, että ihmiset kokeilisivat rohkeasti eri lajikkeita, sillä niissä on paljon makueroja, Väättänen kannustaa.

Perunoiden tapaan myös ruoka-annokset tekivät hyvin kauppansa, ja osa annoksista oli myyty loppuun jo ennen tapahtuman loppua.

– Kelistä huolimatta tämän vuoden tapahtuma on varmaan ollut annosmääräisesti mitattuna suosituin. Tämä on hyvän tuulen tapahtuma, jossa ollaan aidolla asialla eli paikallisella ruualla. Ihmiset tuntuvat kaipaavan tällaista, pohtii Santtioranta Campingin yrittäjä Tapio Pääkkö .

Väättänen ja Pääkkö ovat jo useamman vuoden ajan järjestäneet Varhaisperunakarnevaalia. Tapahtuman sijainti on vaihdellut vuosien aikana, mutta konsepti on pysynyt samana.

– Yhteistyö on ollut toimiva. Anssi ei todennäköisesti itseään kehu, mutta he tekevät tinkimättä omaa juttua ja se näkyy kyllä tuotteessa. Sitä on ilo myydä, Pääkkö kehuu.

Vaikka sää ei ollut perinteisen kesäinen, tapahtuma keräsi tasaisesti väkeä.

– Uusien perunoiden vuoksi tultiin käymään. Varhaisperunoista siikli on oma suosikkini, kertoo Raija Saarikko .

Perunanhakureissulta Saarikko nappasi mukaansa myös lounaan ja kahvit.

– Täällä on aina niin hyvä palvelu, hän kehuu.

Sanni Artiola