
Vieressä Samuel Forsell on samaa mieltä.
– On parempaa kuin yleensä.
Oliver toivoisi kouluruoaksi enemmän kalaa.
– Keittoja ja kanaruokia voisi olla useammin, hän lisää.
Myös Samuelille kala maistuu, kuten kouluruoka yleensäkin, vaikka molemmat ovat pettyneitä tavallisesti koulussa tarjottaviin perunoihin.
– Kouluruoka on yleensä ihan hyvää, mutta perunat ovat kumisia, Samuel kertoo.
Monitoimijatalo Wintterin valmistuessa kouluruokailu siirtyy takaisin kaupungin vastuulle. Alustava ruokalista on jo laadittu, mutta siihen saattaa tulla vielä muutoksia.
Listalta löytyvät myös sitruunainen ahvenpastavuoka, tomaattinen kalapyörykkävuoka ja saariston kalakeitto, joita lapset, koulun henkilökunta sekä kuntapäättäjät saivat tiistaina maistella.
– Jos ne saavat hyvää palautetta, ne pääsevät listalle. Salaatit eivät vielä ole listalla, mutta nekin pääsevät mukaan, jos saavat hyvää palautetta, kertoo kaupungin ruokapalvelun päällikkö Helvi Hyrynsalmi .
Saariston kalakeitosta vastasi Kalaset. Saarioinen Food Serciven Petri Tamminen oli kahden lämpimän ruoan lisäksi valmistanut kolme salaattia, joista yhdessä oli jäävuori- ja punasalaattia, jyviä sekä papuja, toisessa jäävuorisalaattia, hedelmäistä raastesalaattia ja sitruskastiketta ja kolmannessa vihreää coleslaw’ta, parmesania ja tuorekurkkua.
Pääruoat olivat tällä kertaa kala-annoksia.
– Uki on kalakaupunki. Haluamme, että listalla on oikeaa kalaa. Maistelussa on kahdessa annoksessa silakkaa, koska haluamme silakan takaisin listalle, Hyrynsalmi sanoo.
Kouluruoan toimittaa tällä hetkellä Uudenkaupungin kouluihin Kaarea, jonka listalla on kalaruoista esimerkiksi lohikiusausta ja kalakepukoita ja -puikkoja. Jatkossakin listalla olisi esimerkiksi kirjolohimureketta, lohikiusausta ja rapeita seitipaloja uusien tulokkaiden lisäksi.
Jo aiemmin koululaisille järjestettiin kysely kouluruokasuosikeista. Nyt syksyllä lapset, opettajat ja päättäjät ovat päässeet maistamaan potentiaalisia annoksia.
– Ensimmäinen maistelutilaisuus oli lokakuun alussa ja tämä on toinen, Hyrynsalmi kertoo.
Lokakuun alussa lapset saivat maistella muun muassa kebabpataa.
– Lapset kehuivat tosi paljon. Ruoalle sai antaa arvosanan 1–5. Ykkösiä tuli todella vähän, suurin osa antoi välille 2–4, mutta osalle kebabpata oli ihan hitti ja sitä haluttiin lisää. Se tuli uudelle listalle.
Tiistaina paikalle oli kutsuttu lapsia kaikista kouluista ja päiväkodeista, mutta suurin osa maistelijoista oli yhtenäiskoulusta ja Saarniston koulusta.
– Päiväkotilapset ovat nukkumassa tähän aikaan, Hyrynsalmi naurahtaa.
Saarioinen Food Servicen asiakaspäällikkö Petri Tamminen kertoo, että Saarioinen on tehnyt Uudenkaupungin kaupungin kanssa yhteistyöstä pitkään.
Tamminen kertoo, että vaikka keittiössä on osaava henkilöstö, voidaan osa aineksista toimittaa heille valmisteltuina.
– Kaikkea ei tarvitse tehdä keittiössä itse. Esimerkiksi kaalin pilkkomisen voi tehdä muualla.
Tamminen myöntää, että kyseessä on haastava yleisö, kun maistelijat koostuvat lapsista ja teineistä.
– Tavoitteena on tehdä maistuva, herkullinen ja hyvännäköinen, houkutteleva ruoka.
Tomaattikastikkeen joukossa on silakoista valmistettuja pyöryköitä.
– Se on tärkeää, että niihin on käytetty pieniä silakoita ja ne ovat nahattomia, jotta saadaan mahdollisimman terveellinen lopputulos. On myös tärkeää, että kala on vaaleaa, ei harmaata, kun ei ole nahkaa.
Tammista jännitti palaute niin paljon, ettei hän nukkunut kunnolla edellisenä yönä. Kun ensimmäiset kehut tulivat hänen korviinsa, alkoi jo helpottaa.
– Nyt voin nukkua paremmin, Tamminen naurahtaa.