
Lapin ja pääkaupunkiseudun ravintoloissa keittiömestarina työskennellyt Matti Stig muutti rakkauden perässä Mynämäkeen. Sitten hän alkoi miettiä, mihin suuntaan lähtisi töihin, sillä valinnanvaraa hänellä oli. Ravintolat kilpailevat osaajista.
– Mynämäestä ajaa Turkuun hieman nopeammin, mutta sitten parkkipaikkaa pitää etsiä ja pysäköinti on kallista. Yhden työpäivän parkkeerauksen hinnaksi tulee helposti 15 euroa, Stig arvioi.
Niin hän alkoi katsoa Kasitietä toiseen suuntaan. Gasthaus Pooki etsi keittiömestaria. Stig ajoi ensimmäistä kertaa elämässään Uuteenkaupunkiin ja viehättyi.
– Tänne on kohtuullinen matka ja Kasitietä on helppo ajaa. Ravintola on klassinen, tilat ja puitteet kunnossa.
Kun vielä ravintolan omistajaparin Simo ja Kaija Reijonsaaren kanssa ajatukset osuivat yhteen, homma oli selvä. Stig aloitti Pookissa keittiömestarina runsas viikko sitten.
– On mukavaa olla vaihteeksi pienessä kaupungissa töissä. Tulin tänne tekemään laadukkaampaa ruokaa, uusi keittiömestari sanoo nöyristelemättä.
Stigin on helppo sanoa näin, sillä viimeksi hän on työskennellyt keittiömestarina sellaisissa paikoissa kuin ravintola Lasipalatsi ja Bistro O Mat.
Stig kokee omaksi vahvuudekseen ranskalaisen ja pohjoismaisen keittiön. Niinpä hän aloitti Pookissa Vive La France! -teemaviikoilla.
Matti Stig on suunnitellut menun, joka varmasti yllättää. Alkupalana tarjoillaan muun muassa hiillostettua siikaa, pikkelöityä kukkakaalia ja kuoreen mätiä.
– Siika ei tule ensimmäisenä mieleen ranskan viikosta, Stig naurahtaa.
Mutta vielä enemmän yllättää sen maku. Siika on hyvin raikas.
– Alun perin suunnittelin sen kanssa muikun mätiä, mutta sitten sainkin paikalliselta kalastajalta kuoreen mätiä.
Stig suosii lähituottajia. Niin raaka-aine on mahdollisimman tuoretta. Uudessakaupungissa tarjontakin on laajaa.
Ylikypsä karitsaniska ja haukiquenellit pääruokalistalla kertovat, että keittiömestari aikoo tosissaan kutkutella asiakkaiden makunystyröitä.
Matti Stig kertoo käyvänsä itse mielellään muissa ravintoloissa syömässä.
– Itse syön mieluiten paljon alkupaloja. Ne ovat raikkaita ja alkupaloissa on monenlaisia makuja.
Hän arvioi, että ruokakulttuuri on menossa kevyempään suuntaan. Ihmiset haluavat maistella ja kokea elämyksiä.
– Kasvissyöjätkin voivat alkupalana ottaa tartaria, vaikka muuten eivät söisi lihaa. Itsekin tykkään syödä lihaa, mutta en kaipaa lautaselle sitä 200 grammaa.
Stig korostaa, että kasviksiin saa huikeita makuja.
– Kun esimerkiksi kuhan kanssa tarjoilee grillivoikasviksia eli kasvikset maustetaan grillatulla voilla.
Uusikaupunki on uudelle keittiömestarille vielä vieras, mutta viimeistään kesällä hän aikoo tutustua kaupunkiin paremmin. Stig on kotoisin Vaasasta, merellisyys tuntuu kotoisalta.
– Vaasassa on paljon ravintoloita, mutta vasta kaksi todella laadukasta ravintolaa.