Yrittäjän arkea: Reija Sallinen haaveili jo nuorena omasta pubista

0
Reija Sallinen aloitti Captain’s Makasiinin ja Olkkarin yrittäjänä viime kesänä.

Reija Sallinen on monelle tuttu hahmo, eikä ihme, sillä hän on työskennellyt uusikaupunkilaisissa ravintoloissa käytännössä koko työuransa. Captain’s Makasiinia ja Olkkaria pyörittäväksi yrittäjäksi hän ryhtyi viime kesänä.

– Kesäkuun puolivälin jälkeen aloitin, mutta töissä olen tässä ollut jo vuosia.

Ravintoloiden edellinen yrittäjä Rainer Nyman halusi muuttaa perheinen pysyvästi Lappiin ja kysyi, haluaisiko Sallinen jatkaa.

– Kun tällainen mahdollisuus avautui, niin miksipä ei, Sallinen tuumi.

Nyman avasi uudistetun Captain’s Makasiinin keväällä 2017. Sallinen liittyi henkilökuntaan seuraavana kesänä.

Työuransa hän aloitti kuitenkin vanhassa Kirstassa täytettyään 18 vuonna 2007. Kirstan muuttaessa rannan toiselle puolelle, Sallinen seurasi. Lisäksi hän on tuuraillut monessa muussakin paikallisessa ravintolassa.

– Kirstassa tarvittiin apua ja toisaalta ala kiinnosti. Oli helppo lähteä koulun ohella töihin, sai lisätienestiä, hän sanoo.

Ammatiltaan Sallinen on Novidasta valmistunut ravintolakokki.

– Ei keittiön puoli ole koskaan ollut se, mihin olen halunnut, vaikka sitä olen tehnytkin. Paljon kivempi on tavata ihmisiä ja jutella kuin seistä kuuman hellan vieressä, Sallinen naurahtaa.

Juuri työn sosiaalisuus on kiehtonut häntä nuoresta pitäen. Jo yläasteikäisenä hän alkoi haaveilla omasta pubista.

– En tiedä mistä se tullut. Mikään päivä ei ole ikinä samanlainen, Sallinen kuvailee työtään.

Koko ikänsä Uudessakaupungissa asunut Sallinen on 18 vuoden aikana nähnyt ravintolakulttuurin muutoksen.

– Pääpiirteittään se on pysynyt aika samana, mutta tuntuu, että se on vähän rauhoittunut. Juomakulttuuri on keventynyt, Sallinen kuvailee.

Ensimmäinen vajaa vuosi on ollut mielenkiintoinen.

– Totuttelemista ja uusien asioiden oppimista, erityisesti paperitöihin useammin joutunut Sallinen kuvailee.

Alku on kuitenkin sujunut hyvin, kiitos työkavereiden ja ystävien.

– On niin mahtava työporukka entuudestaan. Heiltä saa apua ja tukea.

Sallinen aloitti yrittäjänä keskellä kiireisinä kautta. Kulunut talvikin on ollut hyvä, vaikka luonnollisesti kesän jälkeen aina rauhoittuu.

Hiljalleen hän tuo ravintoloihin omia juttujaan, mutta mitään radikaaleja muutoksia ei kannata odottaa.

– Ihmisiä jännitti, kuinka paljon tulee muuttumaan, mutta mitä sitä toimivaa kompleksia muuttamaan.

Ruoan ja juoman lisäksi Captain’s Makasiini ja Olkkari ovat tunnettuja livemusiikista ja erilaisista teemailloista. Niitä on luvassa jatkossakin.

– Kesällä kokeillaan Olkkariin trubaduuri-livemusiikkia. Viime kesänä turistit löysivät paremmin, kun oli etuterassi.

Sallinen uskoo kävelykadun houkuttelevan ihmisiä Alisellakadulla sijaitsevan pubiin. Myös Olkkarin takapihan tykätty tapahtuma tulee jälleen toukokuussa.

Tällä viikolla Captain’sissa aloittaa uusi keittiömestari, jonka kanssa pohditaan, mikä on se seuraava juttu.

Alkukesän kohokohta on Merefesti, jolloin elävää musiikkia on luvassa jopa kolmena päivänä. Todellinen kesäsesonki alkaa yleensä juhannuksesta ja jatkuu pitkälle elokuuhun, jolloin ravintolassa näkyy enemmän ulkomaalaisia turisteja sekä esimerkiksi pariskuntia.

Uudessakaupungissa ja erityisesti rannassa ravintoloita riittää.

– Kaikki paikat ovat jollain tavalla erilaisia. Se laittaa ihmisiä liikkeelle enemmän. Pieni kilpailu on aina hyvästä.

Captain’sissa käy tasaiseen tahtiin sekä lounastajia että iltaruokailijoita. Myös Okkarissa on pubiruokaa, mutta suurempi valikoima löytyy juomien puolelta.

– Parhaimmillaan ollut yli 40 erilaista olutta. Ihmiset tulevat nimenomaan niiden tähden maistelemaan.

Vastikään Sallinen vieraili työkaverinsa kanssa Helsingissä viinimessuilla. Rentoutumisen ohella saattoi pohtia tulevan kesän viinilistaa.

– On myös kiva käydä uusissa paikoissa syömässä. Saa vähän uusia ideoita.

Kaksi lasta ja koira pitävät Sallisen kiireisenä vapaa-ajalla. Muuten tavallista arkea elävän Sallisen päivä alkaa yleensä tutusta makasiiniravintolasta.

– Aika useasti tulen tänne heti aamulla. Jotain aina hääräilen.

Kesällä ei lomalle jää aikaa, mutta kenties syksyllä. Hektinen ala on Salliselle tuttua, eivätkä venyvät päivät tunnu ihmeellisiltä.

– Varsinkin kesällä tulee pidempiä päiviä. Sitä se on aina ollut tällä alalla, hän sanoo.

ReSa Oy


Yrittäjä: Reija Sallinen

Yrittäjänä alalla: reilut puoli vuotta

Perustamisvuosi: 2024

Ala: ravintola-ala

Työntekijöiden määrä: yrittäjän lisäksi viisi vakituista työntekijää sekä kesällä kausityöntekijöitä

Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia yrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana vuorossa ovat Pullapirjojen Satu Kuusamo ja Kaija Nygård.