Tammikuussa Suomi viettää jokavuotista vegaanihaaste-kuukautta jo 11. kertaa. Kasviperäinen ruokavalio on paitsi terveellinen, myös ekologinen valinta, ja monelle kasvis- tai vegaaniruokavalion noudattamiseen liittyvät myös eettiset seikat.
Markkinoille ilmestyy jatkuvasti uusia ja entistä maukkaampia vegaanisia vaihtoehtoja, ja jos vuosia sitten tarjoiltavat eivät olleet omaan makuun, on nyt hyvä mahdollisuus kokeilla uudestaan ja kokea kehitys. Oppaaksi haasteen aloittamiseen sopii Vegaanihaaste: 31 päivää herkutellen , kirjoittajana Maarit Kytöharju .
Kasvisruokavalio karsii pois lihan, mutta vegaaninen ruokavalio poistaa ruokapöydästä myös muna- ja maitotuotteet, kuten juustot ja voin. Äkkimuutos voi olla vaikea, joten monille voi olla parempi vaihtoehto aloittaa kevyemmästä, ja siihen ohjastaa Kokkaa vegemmin: reseptejä vegaaneille ja sekaaneille , kirjoittajana Oona-Emilia Enkelsaari .
Teoksessa on reseptejä aamiaisesta iltapalaan ja koko ruokapöydän täytteeksi, ja vegaanisten ohjeiden rinnalla esitetään myös eläinperäiset vaihtoehdot. Mikäli kokonaan vegaaninen ruokavalio ei esimerkiksi juuston ystäville tai terveyssyistä eläinperäisiä tuotteita tarvitseville ole mahdollista, välimuodot ovat aina vaihtoehto.
Usein erityisruokavaliot luullaan virheellisesti liikaa aikaa ja vaivaa vieviksi. Suomen suurimman vegaaniruokaan keskittyvän ruokablogin, Chocochilin, pitäjä Elina Innanen valaisee kirjassaan 30 minuutin vegaanireseptit , että monipuolinen ja maukas vegaaninen ateria syntyy yhtä helposti ja nopeasti kuin mikä tahansa muukin ruokalaji.
Mikäli tiskaaminen hirvittää, Innaselta löytyy myös teos Yhden astian vegaaniruoat . Chocochililtä löytyy neuvot myös koko perheen kokkaukseen. Yhteistyössä tietokirjailija ja ammattipedagogi Suvi Auvisen kanssa syntynyt Lapsiperheen vegaanikeittokirja tunnetaan Suomen ensimmäisenä vegaanikeittokirjana – ja nyt se on saatavilla myös uutena, päivitettynä laitoksena. Se jos mikä tarjoaa neuvot ja reseptit, mitkä uppoavat sekä pieniin että isoihin.
Perheen nuorimpien vegaaniruokavalioon tutustuttamisen avuksi on myös Anniina Ljokkoin ravintoneuvojan avulla luoma teos Vegaanimuksujen lempiruokia . Ikäsuosituksilla varustetut, lasten tarpeita varten räätälöidyt reseptit alkavat vauvansoseista ja sormiruoista, ja johtavat aina aikuisillekin sopiviin pääruokiin.
Koska vegaaninen ruokavalio karsii pois kaikki eläinperäiset tuotteet, se sopii myös ruokailijoille, joilla on kananmuna- tai maitoallergia. Vaihtamalla vielä viljatuotteet gluteenittomiksi, vegaaniset tarjoiltavat kahvijuhlissa ovat siis hyvä keino vähentää mahdollisuutta, että joku jäisi ulkopuolelle.
Vegeherkkuja: 70 ihanaa leivonnaista ja jälkiruokaa vegaanille , kirjoittajana Emily Mainquist , antaa enemmän kuin tarpeeksi vaihtoehtoja tarjoiltaviksi. Myös itseoppineen vegaanileipuri Tiina Tohun teos Urbaani vegenda: leivo vegaanisesti listaa paitsi reseptit, myös työkalut, termit ja tehokeinot suussa sulavien vegaaniherkkujen luomiseen.
Ruoanlaitto on monelle harrastus, rentoutumishetki ja mahdollisuus keskittyä olennaiseen. Tähän johdattaa myös Mika Pesosen kirja Vegaaniretki , mikä yhdistää kirjoittajan kaksi intohimoa: luonnossa liikkumisen ja kokkaamisen käden ulottuvilla olevia aineksia hyödyntäen.
Vegaaniset vaihtoehdot ovat monelle tapa arvostaa luonnon antimia ja kokea syvempää läheisyyttä ympäristöönsä. Helpot ja herkulliset reseptit sopivat kenelle vain, oli kokkaaja sitten samooja tai päiväretkeilijä, kokki tai harrastelija. Teos sopii avuksi vaikka tulevan kesän retkiä suunnitellessa, ovathan luonnon antimet vielä kevättalvella niukasti saatavilla.
Tammikuu on uusien lupausten ja alkujen aikaa, joten mikset kokeilisi itsekin?
Uudenkaupungin pääkirjaston tämän kuun lukuvinkit kokosi kirjastonhoitaja Aino Hautio.