– Varastin idean heiltä. Se on kolmena kesänä ollut käytössä, mutta ei viime kesänä. Nyt avaan sen taas kesäkuussa, kertoo Ilona Rantapelkonen .
Koppero avautuu hyvään saumaan, sillä äitienpäivän jälkeen on yleensä pari hiljaisempaa viikkoa. Sen jälkeen kesän kiireet alkavat valmistujaisista.
Ilona perusti Ilonan Juhlaherkut melko pian Uuteenkaupunkiin muuttonsa jälkeen vuonna 2013. Toiminta alkoi torimyynnillä ja viikonloppuisin kakkujen leipomisella.
– Jäin äitiyslomalle 2015. Sitten rupesi tapahtumaan, kun oli aikaa leipoa, hän naurahtaa.
Seuraavat vuodet olivat kiireisiä, kunnes tuli stoppi.
– Koronaan asti se oli päätyönä täysin. Sitten tuli tunne, että on liikaa töitä, eikä ole kivaa.
Ilona laittoi yrityksensä tauolle ja pääsi Novidalle töihin. Syksystä 2020 hän työskenteli ammatillisena ohjaajana ravintola- ja catering-alalla.
Huhtikuussa virka päättyi ja nyt on taas aika keskittyä omaan yritykseen.
– Nyt tuntuu, että olen palautunut ja intoa täynnä.
Nyt hän on oppinut tekemään töitä niin, että ei pala loppuun. Hyvä suunnittelu on kaiken perusta. Heti perään Ilona kertoo uutisen, että Ilonan Juhlaherkut jää yrityksenä pian historiaan.
– Toiminta on muuttumassa. Voin sen jo paljastaa, koska osa tietää, että avaan syksyllä keskustaan kahvilan.
Paikka ja nimi ovat jo tiedossa, mutta Ilona ei halua vielä kertoa liikaa.
– Jätetään jotain jännitystä, hän hymyilee.
Juhlaherkkujen kanssa Ilona on tehnyt lähes kaiken yksin, vain sisko ja ystävät ovat joskus auttaneet, mutta kahvilaan palkataan henkilökuntaa.
Kahvila on aina ollut Ilonan haaveena, mutta sopivaa aikaa ei ole löytynyt.
– Menee syteen tai saveen. En kadu mitään, vaikka yritys menisi vuoden päästä nurin. Joskus mummona ei tarvitse keinutuolissa miettiä, että miksi en yrittänyt.
Kotona 9-vuotias tytärkin uteli, että onko nyt oikeasti tulossa kahvila.
– Hän juuri sanoi, että aina puhut kahvilasta, mutta et ikinä sitä perusta.
Joku voisi ajatella, että miksi avata kahvila kesäkaupunkiin syksyllä ja sitä ihmeteltiin Ukipoliksessakin. Ilona opiskeli töiden ohessa Tampereen Ammattikorkeakoulussa restonomiksi ja sai opinnäytetyönsä valmiiksi keväällä.
Opinnäyte käsitteli kahvilan avaamista ja ilman kunnon suunnitelmaa ei avajaisia kannata aikaistaa. Nyt ainakin näkee, miten syksy ja talvi menevät. Toisaalta hän on huomannut, että heinäkuu on yllättäen ollut tilaustöiden suhteen usein hiljainen kuukausi.
– Joulu ja kevät ovat kiireisintä aikaa.
Syksyyn asti pullat ja piirakat syntyvät oman kodin yhteydessä sijaitsevassa keittiössä. Ihan kokonaan hän ei ole sitäkään hylkäämässä.
– Olen ajatellut, että kotileipomosta voisi tehdä kokonaan gluteenittoman leipomon, mutta katsotaan. Aika näyttää.
Säkylästä kotoisin oleva Ilona Rantapelkonen oli äitinsä apuna keittiössä jo pienenä.
– Äiti ei ole mikään leipuri, mutta teki pullaa ja leipää.
Melko pian hän huomasi viihtyvänsä keittiössä.
– Olen suurperheestä kotoisin, mutta kukaan muu ei halunnut keittiöön. Tein siitä oman valtakuntani.
Yrityksen nimi juontaa juurensa lapsuuteen.
– Teimme siskon kanssa oman lehden. Hän teki minusta jutun otsikolla ”Ilona leipoo herkut”. Edelleen on sama ajatus.
Leivonnassa maku on tärkeintä ja tuotteen pitää olla kotona leivotun oloinen. Lisäaineet eivät niihin kuulu.
– Kaulin on paras ystävä. Jos kaulimella saa tehdä, niin sopii minulle.
Pullia hänen ei pitänyt alun perin tehdä lainkaan, mutta niistä tuli nopeasti hittituote torilla. Alkujaan Pakkahuoneen iltatoreilta myynnin aloittanut Ilona siirtyi lauantaitorille, jossa kauppa kävi hyvin.
Lopulta torimyynti alkoi kuitenkin uuvuttaa.
– Kyllästyin siihen kun aina satoi. Sään armoilla sai olla ja toisaalta meni paljon aikaa.
Lisäksi viikonloput kuluivat tilauskakkujen kanssa, joten vapaata ei löytynyt.
Ilona on saanut aina tukea mieheltään yrityksensä kanssa. Alkuaikoina myös Ukipolis oli merkittävässä roolissa, kuten se on nyt kahvilan avaamisen kanssakin.
– Olin silloin Pookissa töissä ja siellä myös aina kannustettiin, että siitä vaan.
Aikoinaan catering-kokiksi valmistunut Ilona työskenteli nuorempana pitopalvelussa ja sen piti alkujaan olla nykyisen yrityksenkin osaamista. Hiljalleen pitopalvelu on kuitenkin jäänyt lähes kokonaan pois.
Vapaa-aikaa löytyy aina silloin tällöin, ja yrittäjä uskaltaa lomailla myös kesällä. Silloin pitää päästä vesille.
– Kun pääsee edes pariksi päiväksi, se on parasta. Saa rauhassa istua veneessä.
Ilonan Juhlaherkut
Yrittäjät: Ilona Rantapelkonen
Yrittäjänä alalla: 10 vuotta
Perustamisvuosi: 2013
Ala: leipomoala
Työntekijöiden määrä: ei muita yrittäjän lisäksi
Tässä juttusarjassa esitellään paikallisia yrittäjiä muutaman viikon välein. Seuraavana on vuorossa hieroja/urheiluhieroja Toni Palo.