Kajastus tarjoaa talvikuukausina lounaspaikan Pyhämaassa – Arkiruokaa tarjoillaan maanantaisin ja perjantaisin

0
Maanantaina Pyhämaan nuorisoseurantalolla Seija Salmi, Virva Sjöblom ja Mika Sjöblom ahkeroivat aamusta alkaen valmistaen pyhämaalaisille lohikeittoa lounaaksi.

Pyhämaan nuorisoseura Kajastuksen puheenjohtaja Mika Sjöblom naurahtaa, että jälleen yhdestä hullusta ideasta syntyi jotain merkityksellistä ja jatkuvaa tekemistä. Vuodesta 2020 lähtien nuorisoseura on järjestänyt ja tarjonnut kyläläisille talvikuukausina arkiruokalounaan Pyhämaan nuorisoseurantalolla.

Idean taustalla on ensinnäkin tarjota lounaspaikka ja sosiaalinen kokoontumispaikka kyläläisille, sillä paikallinen ravintola on juuri näinä kuukausina suljettu.

– Osittain tämä on meidän seuran varainkeruuta ja myös sosiaalinen tapahtuma meille talkoolaisille täällä keittiön puolella, Sjöblom kertoo.

Lounas on auki tammikuun alusta 28. helmikuuta asti maanantaisin ja perjantaisin. Mukana on 30 talkoolaista, jotka ovat niin Kajastuksen jäseniä kuin myös muita vapaaehtoisia.

Lounaan jakopäivinä keittiössä touhuaa kolmesta neljään henkilöä aamusta alkaen. Kaikki tehdään itse eikä eineksiä käytetä ruoan valmistuksessa.

– Joitain raaka-aineita esimerkiksi juureksia on saatu lahjoituksena, mutta pääasiassa itse hankimme ainekset paikallisesta osuuskaupasta. Määrät ovat sen verran isot, että ne pitää tilata etukäteen, Sjöblom huomauttaa.

Lounaslista on laadittu koko kahden kuukauden ajalle. Maanantaisin tarjoillaan yleensä keittoa ja perjantaisin jotain muuta. Ruoka on pyritty pitämään suhteellisen tavallisena kotiruokana, mutta joukossa on myös vähän erikoisempia ruokia.

– Tänä vuonna meillä on kaksi kertaa unkarilaista ruokaa, kuten gulassi-lihakeitto ja paprikakana. Aina yritetään laajentaa makumaailmoja johonkin erilaisempaan. Toki samalla täytyy pitää mielessä edellisvuosien kokemus, millainen ruoka vetää, Sjöblom sanoo.

Pyhämaalaiset ovat ottaneet lounastarjoilun hyvin vastaan, ja ruokailijoita käy jokaisella kerralla hyvä määrä. Sjöblomin mukaan vähäisin myyty annosmäärä oli 27, mutta esimerkiksi viime perjantaina lounastajia oli 67.

– Laaja kävijähaitari toki vaikeuttaa aineshankintojen tekoa, ostaako viisi- vai kahdeksankiloista lihaa, Sjöblom toteaa.

Siihen nähden, että nuorisoseurantalolla ei asiakaspaikkoja ole kovin montaa eikä keittiötilat ole kovin suuret, Sjöblom ja nuorisoseura ovat erittäin tyytyväisiä paikan saamaan suosioon.

– Meille saakka on tullut vain positiivista palautetta ruoasta, mutta myös tästä yhteisestä sosiaalisesta tapahtumasta, jota ihmiset voivat täällä viettää, hän sanoo.

Ilman talkoolaisia ei Kajastuksen arkilounastoiminta pyörisi ja siitä Sjöblom haluaa antaa ison kiitoksen jokaiselle vapaaehtoiselle.

– Mitään ei tapahdu, jos ei itse tehdä. Pyhämaassa se on aika hyvin sisäistetty, että pakko on tehdä itse ja silloin talkoolaisia ilmaantuu, Sjöblom toteaa.