Kiinalainen ruoka kiinnostaa  – Lyhytkurssilla perehdyttiin kiinalaisen ruoan saloihin

0
Shan Lin opastaa kurssilaisia ruoanlaitossa.

Pohitullin koulun kotitalousmoduulissa järjestettiin Vakka-Suomen kansalaisopiston lyhytkurssi, jossa opeteltiin kiinalaisen ruoan valmistamista paikallisista liikkeistä saatavilla olevista raaka-aineista. Kurssilaiset jaettiin neljään ryhmään, joista kukin valmisti kolme ruokalajia.

– Eli ensimmäinen asia, kasvikset ensin, ennen kuin liha, kertoo ruoanvalmistusjärjestyksestä kurssilla opettajana toimiva Shan Lin .

Kurssilla valmistettiin paistettua riisiä, johon kuului riisi, kananmuna, kinkku, suola ja soijakastike. Lisäksi opeteltiin valmistamaan salaattikääre, jossa salaatinlehteä käytetään alustana täytteelle, joka sisältää jauhelihaa, sipulia, paprikaa ja mustapippuria. Kolmantena osana kokonaisuutta oli silputut perunat, johon tarvittiin perunan lisäksi sipulia, soijakastiketta, suolaa ja etikkaa, chilijauhetta unohtamatta.

Luokassa alkaa vilske, kun osallistujat hakevat raaka-aineita ja välineitä työpisteilleen.

– Jonkin verran kai sitä tähän ikään mennessä on ruokaa tullut tehtyä, toteaa Leena Sassi . Kiinalaista ruokaa hän ei ole aiemmin valmistanut. Uudenlaiseen ruokaan hän suhtautuu mielenkiinnolla.

– Tässä on sellainen, että käytetään paljon sipulia, mutta minä en ole sipulin ystävä, Sassi naurahtaa.

Sassin kanssa ruokaa kokenein ottein valmistavat Hilkka Helle ja Eija Isotalo .

Toisella pisteellä riisiä paistava Ossi Westilä kertoo, että hänen perheessään ruokaa valmistetaan päivittäin.

– Ihan kaikkea laidasta laitaan, hän kertoo ja lisää, että he innostuvat kausittain erilaisista ruoista.

– Välillä on aasiabuumi, vegebuumi, italialaista, hän luettelee. Riistasta Westilä valmistaa mielellään myös ruokaa.

Aiemmin Westilä on osallistunut thairuokakurssille, joten riisinpaisto sujuu mutkitta. Kurssi osui hyvään saumaan, sillä hänen matkansa kävi sattumalta kohti Kiinaa vielä samana iltana. Westilä ilmoittautui kurssille hyvissä ajoin.

– Sen jälkeen tuli ilmi, että lähden työreissulle Shanghaihin. Kun täällä alkaa olla kylmä, siellä on lämmintä, hän kertoo.

Lin kiertää luokassa ohjeistamassa ja kannustamassa kurssilaisia eri vaiheissa, aina eri leikkuutekniikoista maustamiseen ja asetteluun.

– Minä näytän, miten nämä syödään, hän toteaa salaattikääreistä, ja opastaa, kuinka täytettyä salaatinlehteä kannattaa pitää. Perunan osalta hän kertoi silppuamisen ja liottamisen merkityksestä koostumuksen ja öljyn määrän suhteen, sillä tärkkelys vaikuttaa lopputulokseen.

– Tällä tavalla syödään vähemmän öljyä, hän toteaa.

Kiinalaisessa ruoassa käytetään runsaasti mausteita. Lin kertoo yleisesti käytettävän muun muassa chiliä, soijakastiketta, etikkaa ja osterikastiketta.

– Kun ruoka on melkein valmista, laitetaan suola. Suolaa ei kannata laittaa liian aikaisin, hän kertoo ja lisää sen vaikuttavan makuun.

Ruoanlaitto sujui mallikkaasti kaikilta, ja pöydät täyttyvät valmiista annoksista noin tunnissa.

– Tämä on sellainen ruoka, että on helppo tehdä itselle, ja nuoremmillekin, toteaa Sassi.

Patrick Paldanius