Arkituokaa: Riistasta syntyy vauhdikkaasti arkiruokaa – Etätyöläinen kokkaa kun ehtii

0
–Tykkään tehdä ruokaa. Arkisin se on suoritus, kun on kiire. Mutta nautin ruuanlaitosta, kun saan kokata laadukkaista raaka-aineista, Taneli Sinisalo toteaa. Vierellä apukokki Eevi Sinisalo.

Sinisalojen nelihenkisessä perheessä syödään arkisin aina yhdessä. Melko usein ruuanvalmistuksessa käytetään riistalihaa, koska perheen isä metsästää.

– Kokonaisia paisteja meillä ei ole, joskus toki yön yli haudutettua fileetä. Etätyöläinen kokkaa kun ehtii, kertoo Taneli Sinisalo .

Arkisena tiistaina ruokalistalla on spagettia ja peuran jauhelihasta valmistettua spagettikastiketta. Lapsiperheessä tyydytään yksinkertaisiin arkiruokiin, vaikka viikonloppuisin kokkaamisesta nauttiva isäntä saattaa valmistaa peuran lisäksi ruokaa myös esimerkiksi kyyhkystä tai muflonista.

Taneli Sinisalolla on enojensa kanssa yhteinen jauhelihamylly, jossa jauhetaan peuranlihaa sekä ihmisten ruoaksi että yläneläisperheen kahdelle koiralle.

– Oikeastaan koirien jauheliha näyttää jauhettuna paremmalta kuin ihmisten liha. Siinä on enemmän verta mukana, jolloin se on tummemman väristä.

Lihamyllyn käyttöä seuraa aina kotona jauhelihan pussitustalkoot, joihin myös perheenäiti Tiina Sinisalo pääsee osallistumaan. Jauheliha pussitetaan noin puolen kilon paketteihin ja pakastetaan tulevaa käyttöä varten.

Sinisalojen ruokailuja rytmittää se, että molemmat vanhemmat työskentelevät etänä kotoa käsin. Etätyössä syödään myös lounasta kahdestaan silloin, kun tyttäret Eevi , 7, ja Nea , 6, ovat koulussa ja eskarissa.

– Lasten suosikkeja ovat tortillat, makaronilaatikko ja perinteinen pääkallopata, perheenäiti luettelee.

Pääkallopataan perheessä laitetaan makaronia, jauhelihaa, ketsuppia ja raejuustoa.

Ruokaa valmistetaan usein niin, että siitä riittää seuraavan päivän lounaaksi. Arkisin Sinisaloilla syödään myös makkarakeittoa, kanaa ja riisiä sekä helposti valmistuvia tortillapizzoja.

– Tortillalättyjen päälle laitetaan vaan jotain leikkelettä, ketsuppia ja juustoa ja sitten ne paistetaan. Se on hyvin nopea lounas, Tiina Sinisalo vinkkaa.

Pääpaino perheen liharuoissa on kuitenkin riistasta valmistetussa jauhelihassa. Kaupasta ostetaan yleensä ainoastaan kanaa ja kalaa, kaikki muu liha saadaan metsältä.

Perheen ruuanlaitosta vastaa usein isä, jonka suosikkimauste on valkosipuli: sitä on hänen valmistamissaan ruoissa usein kaikissa muodoissa.

– Valkosipuli sopii minusta kaikkiin ruokiin. Kokeilen kyllä rohkeasti erilaisia mausteita ja käytän myös pippuria ja grillimaustetta, Taneli Sinisalo toteaa.

Tiina Sinisalo huomauttaa, että viikkoa aiemmin puoliso valmisti pasta carbonaraa, josta ei tykännyt kukaan muu kuin mies itse.

Yleensä ruuat kuitenkin maistuvat kaikille, vaikka kuopus onkin vanhempien mukaan huono syömään.

– Kyllä meillä välillä silti sorrutaan myös epäterveellisiin ruokiin, kuten ranskalaisiin ja nakkeihin. Hampurilaisiakin syödään toisinaan, mutta pyritään kuitenkin pitämään siinä järki. Kun asutaan näin kaukana, ei sellaista tule liiaksi harrastettua, Tiina Sinisalo miettii.

Kasviksia Sinisaloilla syödään perheen aikuisten mukaan liian vähän. Niitä syödään selvästi enemmän kesällä kuin myöhään syksyllä.

Ennalta suunniteltuja ruokalistoja perheessä ei laadita, vaikka niitäkin on kokeiltu.

– Viime keväänä kokeilimme niitä 3–4 kuukautta, kun osallistuimme crossfit-harrastukseemme liittyvään ruokavalmennukseen. Kun valmennus lopahti, loppui ruokalistan laadintakin. Nyt ollaan taas tällä ”mitäs tänään syötäisiin” -linjalla, äiti Sinisalo linjaa.

Ruokalistojen etu oli se, että puhelimeen sai aina suoraan reseptit ja tuotelistan, jonka mukaan tehtiin ruokaostokset. Kaiken lisäksi Sinisalot tilasivat nuo ostokset suoraan Prisman keräilyruokapalvelusta.

– Arki on hektistä ja minusta keräilypalvelu toimi hyvin, Taneli Sinisalo muistelee kutsuessaan perhettään valmiiseen ruokapöytään.

Mitä hyvää, helppoa ja

nopeaa arkiruokaa teillä syödään? TS-yhtymän

lehtien yhteisessä

Arkiruokaa-juttusarjassa vieraillaan ruokapöydissä eri puolilla Varsinais-Suomea ja

vinkataan ratkaisuja arjen

ruokapulmiin.

Susanne Hiltunen / AVL

Pastakastike

yläneläisittäin


500 g peuranjauhelihaa

1 prk pastakastiketta

2 dl kuohukermaa

hyppysellinen suolaa

hyppysellinen pippurimaustetta

ripaus oreganoa

ripaus soijakastiketta

ripaus ketsuppia

Nautitaan vastakeitetyn spagetin kera. Annoksen koristeeksi voi lisätä halutessaan parmesaanijuustoa.