Hanke hävikkiä vastaan – Ruokahävikkiä syntyy kotona ja tuotannossa

0
Viivi Jokirinta, Adele Koskinen, Joona Virtanen, Granger Simmons, Oliver Briny, Jeremy Mast, Karri Peltonen ja Pavel Karpov osallistuivat projektiin eri rooleissa.

Perjantaina juhlistettiin kulttuurikeskus Crusellissa Syötävän Hyvää -hankkeen valmistumista. Hankkeen tavoitteena oli selvittää hävikkituotteiden laatua ja määrää Vakka-Suomen alueella, ja hävikin, kuten ulkomuodoltaan poikkeavien, mutta laadultaan hyvien kasvisten mahdollista hyödyntämispotentiaalia. Hankkeessa oli mukana erityisesti maahanmuuttajia ja opiskelijoita.

Hankkeen toteuttajina olivat Ukipolis Oy ja Turku AMK.

– Kaikki alkoi eräänä kauniina aamupäivänä, siitä on varmaankin noin kolme vuotta. Turku AMK:n Liisa Lehtinen ja minä olimme lounaalla Turussa, Ukipoliksen toimitusjohtaja Katariina Torvinen kertoo ajatuksen synnystä.

Torvinen ja Lehtinen pohtivat ruokahävikin määrää ja sitä, voisiko hävikkiä jotenkin hyödyntää.

Tilaisuudessa oli puhumassa ja juontamassa myös Marita Frimodig , tämän Master Chef Suomi -kauden kilpailija.

– Ruoka on aina ollut lähellä sydäntäni, hän kertoo ja toteaa, että nyt on vihdoin aikaa tälle intohimolle.

Rahoittajan terveiset tilaisuudessa toi Heidi Jaakkola Leader Ravakasta.

– Kierrätysmateriaalien ja raaka-aineiden hyödyntäminen on tänä päivänä erittäin tärkeää, Jaakkola toteaa ja kertoo hankkeesta.

– Ylpeänä esittelemme tätä hankekokonaisuutta ympäri Suomea, hän kertoo ja mainitsee lopuksi, että tänä vuonna on reilusti rahaa jaossa eri hankkeisiin, mikäli ideoita tulee.

Ruokahävikkiä syntyy eri vaiheissa, eniten kotona, mutta paljon myös tuotantovaiheessa.

– Kotihävikki on suurin Suomessa, teollisuuden luoma hävikki toiseksi suurin, kertoo hankepäällikkönä toimiva Granger Simmons .

Hävikkiin liittyen tilaisuudessa julkistettiin reseptikirja, jossa eri ruokakulttuurit kohtaavat lähiruokaa ja hävikkiä hyödyntäen. Simmons ja Frimodig esittelivät reseptejä, muun muassa perunarenkaita, perunacurrya ja kasvisröstiä. Resepteissä hyödynnetään paljon perunaa, sillä tuotantoa on lähialueella runsaasti. Myös esimerkiksi perunankuorien käytössä opastetaan.

Tilaisuudessa näytettiin Granger Simmonsin ja Oliver Brinyn juontama Syötävän Hyvää Show, jossa joukkueet kilpailivat parhaan hävikkiporkkanoihin pohjautuvan tuotteen kehittämisessä ja valmistamisessa tiukan aikarajan sisällä. Esiteltyihin ruokiin lukeutuivat muun muassa porkkanajäätelö ja porkkanaglögi. Voiton vei kuitenkin porkkanatikut porkkanahummusdipillä.

– Tekeminen onnistui aika hyvin, oltiin jopa ennen valmiita, kertoo joukkueessa mukana ollut Adele Koskinen .

Ideointi ja tuotteen suunnittelu vaativat kuitenkin aikaa, vaikka itse valmistaminen sujuikin nopeasti.

– Kauan me mietittiin sitä, hakattiin päätä seinään, toteaa puolestaan Viivi Jokirinta ja lisää, että haasteena oli porkkanan alhainen tärkkelyspitoisuus.

Koskinen ja Jokirinta osaavat ruoanlaiton, sillä molemmat opiskelevat alaa Salon seudun ammattiopistossa.

Patrick Paldanius